Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'KRALJICA RATARSTVA'

U šećernoj repi nadmašili Francuze i Nijemce

16.02.2017., Zupanja - Svecanost dodjele priznanja Zlatna repa najboljim uzgajivacima secerne repe za 2016. godinu. Zeljko Zadro, Marinko Zadro. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
17.02.2017.
u 21:50

Proizvodnja repe u nas nikad nije bila veća, a na nikad manjoj površini, s prinosima 14-15 tona po hektaru, kazao je šef Vira Željko Zadro

– Ovo je bila izuzetno dobra sezona za proizvođače šećerne repe jer smo po rezultatima stigli Nijemce i Francuze, poznate po rekordnim proizvodnjama. S više od 14, pa i 15 tona proizvedenog šećera po hektaru ona ponovo dobiva na važnosti, a s nama su ostali najbolji proizvođači – kazao je predsjednik uprave Viro Tvornice šećera Željko Zadro jučer na dodjeli nagrade Zlatna repa rekorderima u proizvodnji repe u prošloj godini.

Uz konkurentnu otkupnu cijenu i financiranje proizvodnje, Viro će i dalje, najavljeno je, pomagati u postizanju viših prinosa i veće digestije, u čemu će ih podržavati i francuska grupa Cristal Union, višegodišnji suradnik i od lani jedan od dioničara Vira. Hrvatska nije nikad imala manje površina zasijanih šećernom repom (oko 13.000 hektara), ali proizvodnja nikad nije bila veća, najbolja je u 26 godina, rečeno je u Županji.

– Mi ćemo ove godine povećati ugovaranje proizvodnje za dodatnih 30 posto, otkupna cijena ostaje 35 eura po toni, među najboljima u EU, a na snazi ostaju i dodatni poticaji EU, 248 eura po hektaru – dodao je Ž. Zadro, dok je Marinko Zadro, šef NO-a Vira i njegov većinski vlasnik, ocijenio da je šećerna repa “velika dama i kraljica ratarstva koju se treba njegovati ulaganjem u proizvodnju i tehnološko napredovanje”.

No, govoreći o poljoprivredi u nas, dodao je da Hrvatska još uvijek nije ni na 60 posto svojih potencijala u agraru. Nagrade Zlatna repa tvornice Viro i Sladorane Županja dobile su tvrtke, zadruge i pojedinci, po kategorijama ovisno o veličini zemljišta.

>> Viro na 500 ha oživljava proizvodnju šećerne repe u Sloveniji

>> U novu godinu ulazimo s novim vizualnim identitetom i sloganom 'Pomalo, od 1946. godine'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije