Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12% više nego lani

U devet mjeseci Luka Rijeka ostvarila promet od tri milijuna tona tereta

Riječka luka
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
30.10.2014.
u 16:03

Izvrstan rejting drže i u prekrcaju 60-metarskih tračnica koje se već više od deset godina preko Rijeke otpremaju za prekomorska tržišta.

Sa ostvarenim prometom od 1,89 milijuna tona tereta u prvih devet mjeseci ove godine Luka Rijeka premašila je lanjski promet u istom razdoblju za 12 posto, a kad se tonama prekrcanog generalnog i rasutog tereta i drva pribroje i rezultati ostvareni na kontejnerskom terminalu Brajdica rezultat je promet od 2,98 milijuna tona tereta.

- Najveći rast bilježi rasuti teret, čak 36 posto, a u toj grupi vodeći je prekrcaj željezne rudače, ugljena i cementa na terminalu u Bakru gdje je dosad prekrcano 657 tisuća tona , tri puta više nego lani – rekao je predsjednik uprave Luke Vedran Devčić za jučerašnjeg obilaska terminala na Škrljevu na kojem Luka počinje investicijski projekt vrijedan 50 milijuna eura. Porast prometa u ovoj godini odrazio se i na bolje financijske pokazatelje, a najveći dio  prihoda od 133 milijuna kuna ostvaren je na stranim tržištima. -  U grupi naših najvažnijih tržišta tradicionalno su Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska koja su se "otvorila" nakon ulaska Hrvatske u EU -  kaže Devčić.

U Luci očekujemo, nastavlja, da ćemo ove godine ostvariti promet veći od 4 milijuna tona suhih tereta, a prema  najavama, najveći rast će imati ugljen i željezna rudača na terminalu u Bakru. Rezultat je to novog posla s austrijskim partnerom, čeličanama Voestalpine Rohstoffbeschaffungs iz Linza i Donawitza kojega smo vratili na riječki prometni pravac koji nije koristio godinama. Dobri rezultati očekuju se i u kontejnerskom prometu i generalnom teretu, osobito tereta "project & heavy cargo" za koji se Luka pozicionirala kao jedna od najkonkurentnijih u okruženju. 

Izvrstan rejting drže i u prekrcaju  60-metarskih tračnica koje se već više od deset godina preko Rijeke otpremaju za prekomorska tržišta. U tom manipulativno zahtjevnom poslu Luka Rijeka je jedina specijalizirana luka u širem okruženju i najozbiljniji kandidat za prekrcajnu luku u poslu otpreme tračnica impresivne dužine od 120 metara koje do sada nisu otpremane morem.

>>Riječka Luka kreće u investicijski projekt vrijedan 50 milijuna eura

>>Riječka luka - vrata za kinesku robu prema Europi

Komentara 2

DJ
denis.jercic.9
16:55 20.12.2014.

12% veci promet a prihod 1% neznam tko je tu lud

DJ
denis.jercic.9
16:57 20.12.2014.

i oni se jos time hvale

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije