Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
agrokorov kompleks

U Belju staklenik, farma i bioplinara za 220 milijuna kuna

Belje,staklenik
Foto: ''
1/3
11.03.2015.
u 20:15

Kao poslovni kompleks Belja jedan je od najvećih investicijskih projekata Agrokora

Više od 2500 bumbara prozujalo je ovih dana staklenikom Belja u Mitrovcu u kojemu do kraja godine očekuju berbu od najmanje 2800 tona rajčica. Uz već poznate grapolo i beef sorte koje oprašuju marljivi bumbari, kupcima će se od početka travnja nuditi još aromatičnije, mirisnije i ukusnije sorte diamantini, capricia i fundation kakve se uzgajaju i u domaćim vrtovima, otkriva nam Robert Marković, voditelj proizvodnje u stakleniku Mitrovac.

9500 litara po kravi

No taj visokosofisticirani biznis na čak 4,5 hektara prvog i najvećeg staklenika u Baranji možda i ne bi bio toliko sofisticiran da Agrokor početkom ove godine u Mitrovcu nije dovršio kompletan poslovni kompleks Belja vrijedan 220 milijuna kuna, koji uz proizvodnju povrća u sinergiji čine i farma s 2000 krava u ekouzgoju i bioplinska elektrana kao temelj održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje. Riječ je o najvećim investicijama u poljoprivredi u Hrvatskoj i regiji, od kojih se očekuje godišnji prihod od 150 mil. kuna, kažu u Agrokoru.

Priča počinje s najvećom farmom muznih krava u Hrvatskoj na kojoj godišnja proizvodnja mlijeka prelazi 15 milijuna litara, gotovo 9500 litara po kravi, ističu u Agrokoru. U sedam novih modernih i prozračnih objekata krave se slobodno kreću, pri čemu se maksimalno brine o njihovoj dobrobiti, no Mitrovac je, doznajemo, samo jedna od šest mliječnih farmi Belja na kojima će se ove godine proizvesti ukupno 32 milijuna litara mlijeka.

Ekološka proizvodnja podrazumijeva i solarnu elektranu, na koju se, logično, nastavlja i bioplinska elektrana od 2 MW, kao najstabilniji izvor energije u Belju.

Rajčice već od travnja

U njoj se, naime, organski otpad s farme, polutanti te razne vrste energetskih biljaka pretvaraju u toplinsku energiju, što pridonosi smanjenju stakleničkih plinova i povećava plodnost obradivog tla.

S druge strane pak, dio toplinske energije iz biopostrojenja koristi se u procesu hidroponskog uzgoja rajčica za zagrijavanje staklenika, koji je zadnja komponenta zaokružene proizvodnje u Mitrovcu, a lani je u njemu, u prvoj fazi projekta, proizvedeno 2800 tona, 20% više od planirane realizacije.

– U izradu i opremanje staklenika uloženo je ukupno 78 milijuna kuna, a podignut je u rekordnom roku od samo 6,5 mjeseci – kažu u Agrokoru.

Proizvodnja o kojoj se brine 50-ak zaposlenih cjelogodišnja je. Na početku godine obavlja se pozicioniranje biljaka, njega i priprema za eksploataciju. Krajem veljače rajčice u stakleniku oprašuju bumbari, a od travnja pa sve do prosinca bere se oko 80 tona rajčica tjedno. U Agrokor koncernu kažu kako je u brojne projekte Belja dosad investirano 2,3 milijarde kuna.

>>Agrokor dovršio staklenik za hidroponsku proizvodnju rajčica

>>U Belje će samo ove godine biti uloženo 140 milijuna kuna

Komentara 6

R0
R00kie
22:16 11.03.2015.

naravno ovdje 0 komentara ali da je satoras prdnuo bilo bi 100

R0
R00kie
22:16 11.03.2015.

naravno ovdje 0 komentara ali da je satoras prdnuo bilo bi 100

Avatar 77MADMAX
77MADMAX
16:21 12.03.2015.

Napokon pozitivne vijesti, zaposleni ljudi, rajčice su tu, kravice su tu i za kraj bioplinska elektrana. Impresivno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije