Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žensko poduzetništvo

Tvrtke koje vode žene zarade 25 posto više od onih koje vode muškarci

18.05.2010. Ivanec - Pogon ivanecke tvrtke Ivancica, direktorica Nada Zver
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
19.11.2015.
u 16:00

Prije 15 godina u Hrvatskoj je bilo samo 8% poduzetnica, a danas ih je 33% Prosjek Europske unije pokazuje da žene imaju 16 posto manja primanja, a potom i 24 posto manje mirovine od muškaraca

Tvrtke koje vode žene 25 posto su profitabilnije od onih koje vode muškarci, a poduzetnice i menadžerice u krizi su manje i otpuštale nego njihovi muški kolege, pokazala je svjetska statistika. Žensko poduzetništvo u Hrvatskoj raste, uglavnom pokretanjem malih biznisa kroz samozapošljavanje i uz pomoć poticaja države, a prema posljednjim statistikama svaka treća tvrtka u vlasništvu je ili u suvlasništvu žene, dok je udio poduzetnica u ukupnom broju privatnih tvrtki prije 15 godina iznosio mizernih osam posto. Tri utjecajne poduzetnice za Večernji list objašnjavaju kako su uspjele i što ih razlikuje od muškaraca.

Biznis nije muški svijet

I prije nego što sam pokrenula vlastiti posao bila sam u poslovnom svijetu i imala svoj rejting, kaže nam Bernarda Cecelja, vlasnica i direktorica svjetski poznatog brenda madraca koja je tvrtku pokrenula 1998. godine. Za uspjeh je, kaže, važno imati cilj i odlučno se postaviti prema muškim kolegama kako bi se uspjelo u tom "muškom" svijetu.

– Uvijek sam znala što hoću i dala do znanja što hoću, i to konkretno, jasno i odlučno – kaže poduzetnica Cecelja. Žene u biznisu drukčije su od muškaraca, manje su sklone riziku – priznaje Cecelja, a ograničava ih i činjenica da imaju obveze prema obitelji pa im je teže nego muškarcima poduzetnicima koji se koncentriraju samo na razvoj tvrtke. O rastrganosti između razvoja karijere i obveza prema obitelji svjedoči i Gordana Deranja, žena u muškoj industriji na čelu Tehnomonta i prva predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca. Ističe da podzastupljenost žena na odgovornim mjestima nije posljedica odabira da karijeru podrede obitelji.

– U Europskoj su uniji u prosjeku plaće žena barem 16 posto manje od plaća muškaraca na istoj poziciji, a mirovine čak 24 posto manje. Kada briga o djeci i obitelji bude podjednako odgovornost muškarca i žena, kada osiguramo dovoljno vrtića i škola s radnim vremenom prilagođenim današnjem radnom vremenu zaposlenih mama, žene neće morati birati između obitelji i karijere jer će moći imati oboje – poručuje Deranja. HUP je u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova nedavno pokrenuo Bazu poslovnih žena koja će okupiti menadžerice i poduzetnice, odnosno poslovne liderice Hrvatske.

– Veća zaposlenost žena na svim razinama donosi uspjeh i korist ne samo tvrtkama, nego i cjelokupnoj ekonomiji i društvu – zaključuje Deranja.

Dvoznamenkasti rast

A da je sustav ipak napredovao te da je manje nejednakosti, svjedoči Nada Zver, suvlasnica i direktorica tvornice Ivančica koja je poznata po dječjoj obući Froddo i Bambi.

– Dugo sam u poduzetništvu i današnji omjer žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama uvelike se promijenio u korist žena, u odnosu na to kako je izgledao na početku moje karijere. To me kao ženu jako raduje jer rast broja žena na rukovodećim pozicijama povećava i nadopunjuje stilove rukovođenja, što doprinosi uspješnosti poslovanja – poruka je poduzetnice koja se može pohvaliti dvoznamenkastim rastom izvoza u cijeloj Europi.  

>> Žene koje su šefice podložnije su depresiji od muških kolega 

>> Naučite kako prebroditi sve izazove od najmoćnije žene hrvatskog biznisa

Komentara 4

MI
mirr
17:09 19.11.2015.

zato sto muskarci imaju mu da pa ne prijavljuju pdv :)

SA
samoborka
20:49 19.11.2015.

Dakako, dobrih primjera zenskog poduzetnistva ima, ali oni su manje vise iznimka a ne pravilo.

DU
Deleted user
20:09 19.11.2015.

I zato su slabije placene!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije