Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

Turska Dogus grupa vodeći je ulagač, slijede Jadranka, ZLZ...

29.04.2015., Sibenik - Nenad Tatarinov, generalni direktor D-resorta Sibenik.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
04.08.2016.
u 14:49

Višemilijunske projekte imaju i domaći Valamar i Maistra

Dolaskom IBM-a u Hrvatsku i u našoj zemlji povećan je optimizam glede investicijske klime. Jedno zvučno ime dovoljno je za drukčiju percepciju. No uz IBM, koji još nije objavio vrijednost investicije, ima i niz drugih i vrijednih ulaganja kompanija koje na međunarodnoj sceni nisu toliko velike.

Ni njihova ulaganja nisu toliko velika, jer bi se to sigurno osjetilo već na BDP-u, ili pak možda samo nisu dovoljno velika da zamijene niz loših priča u kojima se gase proizvodnja i radna mjesta. Za razliku od prijašnjih godina kada je većina investicija bila usmjerena na uslužnu djelatnost, sada ih ima dosta i u proizvodnji, a najveće su u turizmu. Jedna je od najvećih investicija u tom području ona Dogus grupe koja je zaokružila svoja ulaganja u marine i hotele na iznos od 350 milijuna eura.

Ulažu i domaće tvrtke, pa tako Adrisova Maistra ima u trogodišnjem razdoblju 1,6 milijardi kuna vrijednu investiciju u turizam, a jednako je aktivan i Valamar. Među najvećim investicijskim projektima u turizam je i onaj Jadranke na Malom Lošinju, gdje je nova investicija nakon ulaska ruskog ulagača vrijedna 250 milijuna eura, a obuhvaća proširenje i uređenje aerodroma na Lošinju te gradnju golfišta na Mataldi.

Ministar turizma Anton Kliman rekao je nedavno da su ukupna ovogodišnja ulaganja u turizam 670 milijuna eura. Ove godine, prema najavama, trebala bi početi i investicija u razvoj golfa na Srđu, čija se vrijednost procjenjuje na 900 milijuna eura.

Oko 260 milijuna eura vrijedno je ulaganje u Međunarodnu zračnu luku Zagreb i trenutačno je to jedna od financijski najvećih pojedinačnih investicija. Proteklih godina velika ulaganja, koja se procjenjuju na oko 150 milijuna eura, imala je izraelska Teva koja je uložila u nekoliko Plivinih proizvodnih pogona te u IT centar u Hrvatskoj.

Ulaganje u farmaceutsku industriju bilo je jako proteklih godina, pa su tako u nove pogone izdvajali i domaći Jadran galenski laboratorij i Belupo i zajedno su ulaganja domaćih tvrtki u tom sektoru iznosila oko dvije milijarde kuna. Ulaganje je pojačao i indijski ACG Lukaps, i to u gradnju tvornice za proizvodnju kapsula, investiciju vrijednu 35 milijuna eura.

Unutar poduzetničkih zona ima i manjih ulaganja u proizvodnju, ali pri tome zapošljavaju nemali broj radnika. Primjerice, investicija poljskog Press Glassa vrijedna je 15 milijuna eura, a prema najavama bit će zaposleno 300 ljudi, od kojih neki već rade. Značajno je i ulaganje Wollsdorfa, Saint Jean Industriesa... I domaći DIV uložio je i zaposlio ljude u novoj tvornici vijaka u Kninu, kao i Atlantic grupa u Novoj Gradiški.

>> Kupnjom Imperiala Valamar narastao za 7500 kreveta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije