Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojkot kolekcija Trumpovih

Trump napao Nordstrom jer više ne prodaje Ivankin brend

U.S. President-elect Donald Trump daughter Ivanka (C), her husband Jared Kushner (R) and Tiffany Trump arrive at a Inaugural Concert at the Lincoln Memorial in Washington, U.S., January 19, 2017, one day before Trump's inauguration as the nation's 45th pr
Foto: Reuters
1/2
10.02.2017.
u 08:28

Nisu sve tvrtke dovoljno hrabre da otvoreno potvrde da su razlozi povlačenja proizvoda Trumpovih politički, a ne ekonomski

Popis dućana koji ne žele imati ništa s brendovima obitelji Trump sve je duži. Nakon što se nedavno tom trendu pridružio i lanac robnih kuća Nordstrom, koji je sa svojih polica povukao modnu odjeću i dodatke s potpisom kćeri američkog predsjednika Ivanke Trump, broj im je porastao na 11. Donald Trump obrušio se na trgovca ustvrdivši da čini nepravdu njegovoj kćeri koja je, smatra, izvanredna osoba i uvijek ga potiče da napravi pravu stvar.

U Nordstromu “politički korektno” tvrde da su odluku donijeli jer im je u posljednjih godinu dana prodaja kolekcije Ivanka jako pala, do razine da više nije bilo poslovne logike zadržati je na policama. Opovrgavaju da na ovaj način žele demonstrirati javni otpor Trumpovoj politici prema migrantima.

Pritisak kupaca

No, ostale trgovine koje su krenule s bojkotom Trumpovih nisu nimalo suzdržane i uglavnom se otvoreno pozicioniraju o razlozima: to su Uber, Macy’s, Neiman Marcus, Shoes.com, Wayfair, Belk, Bellacor, Jet te od srijede i Home Shopping Network (HSN) i ShopStyle. Posljednja dva brenda otvoreno su se izjasnila da su odluku donijela kao reakciju na razotkrivanje Trumpova uvredljivog odnosa prema ženama nakon što je objavljena snimka puna vulgarnih izraza i neprimjerena sadržaja.

Čelnik Ubera Travis Kalanick istupio je iz Trumpova ekonomskog savjetodavnog odbora, suočen s pozivima na prestanak korištenja njihovih usluga nakon što su vozači taksija, među kojima je golem udio imigranata, masovno prosvjedovali protiv Trumpove odluke o zabrani useljavanja muslimana. I na Nordstrom su pritisak napravili kupci koji su na društvene mreže pustili otvoreno pismo u kojem brend Ivanka nazivaju “toksičnim” i traže od njih da prestanu s prodajom.

I bojkot postao brend

Macy’s je pak povukao liniju muških odijela i kravata Donalda Trumpa još 2015. nakon što je, tada još kao predsjednički kandidat, meksičke useljenike nazvao silovateljima. S web-stranice Neimana Marcusa krajem siječnja nestala je kolekcija nakita Ivanke Trump, kao i linija Trump Home iz web-prodaje HSN-a, Wayfaira i Bellacora te kolekcija cipela Ivanka s web-stranice Shoes.com, a torbe i cipele Ivanka više ne nudi ni web-prodaja Belk. Brend Trump ispario je i s web-stranice Jeta, Walmartove tvrtke kćeri.

Dok su ove tvrtke ušle u antikampanju, globalni lanac kafića Starbucks odgovorio je društveno odgovornom odlukom: obećali su da će u 75 zemalja u kojima posluju u sljedećih pet godina zaposliti 10 tisuća izbjeglica – osoba koje traže utočište od ratova, progona i diskriminacije. Kritičari politike kontroverznog američkog predsjednika apeliraju i na građane da apstiniraju od kupnje proizvoda povezanih s brendom Trumpove obitelji.

U međuvremenu je brendiran i bojkot koji je pokrenula komunikologinja Shannon Coulter: na društvenim mrežama već ima i svoj “hashtag” – #GrabYourWallet. No, i imperij uzvraća udarac: Business Insider prenosi da Trumpovi pristaše prijete zaustavljanjem poslovanja s tvrtkama koje su se pobunile. 

>> Trump probija led s kineskim predsjednikom Xijem i želi 'konstruktivne' veze

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije