Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Tomislav Popović: Povrati su nam prihvatljivi

Tomislav Popović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
03.05.2016.
u 15:52

Predsjednik uprave rovinjske Maistre kaže da će struka biti zadovoljna dobiju li niži PDV do kraja mandata ove Vlade

Predsjednik uprave rovinjske Maistre Tomislav Popović vodi kompaniju koja u hrvatskom turizmu stalno diže ljestvicu kvalitete. Sin negdašnjeg ministra turizma Antona Marčela Popovića otprije nekoliko dana šef je i bivšem ministru turizma Darku Lorencinu koji je postao direktor razvoja Maistre, no taj dio Popović ne želi posebno komentirati.

U sezonu 2016. turizam ulazi s novom vladajućom garniturom, osjećaju li se promjene?

Mislim da je još prerano da bismo ocjenjivali rad nove vladajuće garniture.

Za nacionalnu promociju bit će 60-ak milijuna kuna manje nego lani, ali turistički čelnici uvjeravaju da neće biti problema?

Ne bih se složio, pogotovo ako se takav trend nastavi i sljedećih godina. Jednokratno skraćivanje budžeta možda neće prouzrokovati znatnije štete, no puno je važnije ne zadržavati takav trend jer će kumulativni efekti s vremenskim odmakom imati dalekosežnije negativne posljedice.


Okolnosti su i ove godine naklonjene našem turizmu, ministar Kliman očekuje 5 do 6% više gostiju i toliko bolji prihod. Vi ste oprezniji u prognozama?

I mi u Maistri smatramo da će okolnosti i vanjski faktori u okruženju te konjunktura na svim tržištima donijeti pozitivan trend. Hrvatska, pa tako i Maistra, ima vrhunac potražnje tijekom ljetne sezone kada su nam kapaciteti ionako popunjeni, odnosno kada ne postoji prostor za značajniji rast. Potrebno je poboljšati rezultat u pred i posezoni na koji najznačajnije utječe raspored praznika. Zbog ranog padanja Uskrsa ove je godine nepovoljan te nije realno očekivati ozbiljnije pomake. No, unatoč tome, očekujemo nastavak pozitivnih trendova. 


Nakon Uskrsa uslijedila je oseka gostiju unatoč projektu produljenja sezone ‘Hrvatska 365’, što treba napraviti da te sezonske rupe budu manje izražene?

Nemoguće je očekivati od jednog projekta, ma kakav bio, visoke učinke. ‘Hrvatska 365’ mora biti koordinirana na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini s turističkim zajednicama, ali i s hotelijerima. Svi zajedno trebamo kreirati događanja i doživljaje koji će biti razlog dolaska gostiju u destinaciju izvan sezone. Maistra u suradnji s destinacijskim partnerima, nakon svjetskih jedriličarskih regata i Red Bull Air Racea, u razdoblju od 12. do 15. svibnja u Rovinj dovodi još jedno atraktivno sportsko događanje – prvi Beach Polo turnir u regiji te njime otvara sezonu. Ovom Top eventu prethodit će Dani komunikacija u travnju te rovinjski Photodays početkom svibnja, što potvrđuje naše napore za produljenjem sezone i punjenjem tzv. rupa. 


Iz kojih zemalja u 2016. očekujete rast? Ima li tržišta s kojih možemo očekivati minuse?

Sa svih ključnih tržišta, dakle, njemačkog, austrijskog, nizozemskog, slovenskog i talijanskog te britanskog i hrvatskog očekujemo rast.

Osjeća li se u potražnji i strukturi gostiju da Hrvatska mijenja imidž od Mediterana kakav je nekad bio u Zemlju punu života, kako sugerira novi slogan?

Pitanje je jesu li dosadašnji slogani odraz dosadašnje strukture gostiju ili odraz gostiju kakve bi Hrvatska željela. Slogan zasigurno neće promijeniti potražnju, a sigurno je da se i potrebe gostiju mijenjaju, time i izazovi koji se postavljaju pred turističku industriju Hrvatske koja sve više postaje industrija doživljaja i jedinstvenih iskustava za pamćenje. 


Što Maistra sprema novo za ovu sezonu?

Stvaranje istinskih doživljaja radi zadovoljenja potreba i najzahtjevnijih gostiju omogućit će pozicioniranje Maistre među vodeće turističke tvrtke na Mediteranu. Ključni proizvod u 2016. je novi hotel Amarin u Rovinju, ambiciozan projekt vrhunskog obiteljskog hotela s 280 soba. Nakon sezone započinjemo s radovima na hotelu Park koji je proglašen strateškim investicijskim projektom RH.

Kvaliteta i košta pa ponajbolji hoteli na našoj obali Hrvatima postaju nedostižni...

Domaći gosti su od izuzetne važnosti, ne samo u sezoni već i u predsezoni i posezoni, pri čemu Maistra u strukturi domaćih gostiju prednjači u segmentu poslovnih putovanja, incentiva, kongresa i evenata, a tu se osobito ističe Hotel Lone. Na razini cijele kompanije domaće tržište sudjeluje tek s nešto više od 3%, no uočen je pozitivan trend posljednjih nekoliko godina, dok je u strukturi noćenja hotela Lone udio domaćeg tržišta oko 15%.

Do 2018. u svoje ćete objekte uložiti više od 4 mlrd. kn, povrat onda ipak nije loš?

Dosadašnje Adrisove investicije u Maistru u iznosu od 3 mlrd. kn svrstale su naše hotele u vrh hrvatske premium ponude. U razdoblju od 2016. do 2018. nova ulaganja vrijedna 1,6 mlrd. kn omogućit će da cjelokupna hotelska ponuda bude na razini četiri i pet zvjezdica. Povrat je kod nekih objekata brži nego kod drugih, no u ukupnom portfelju kreiramo povrate koji su prihvatljivi.

I sve to unatoč PDV-u višem od konkurencije. Je li realno očekivati stopu od 5% koju je nova vlast u prvim nastupima najavljivala?

U ovoj gospodarskoj situaciji nije realno očekivati da bi u skorije vrijeme moglo doći do korekcije stope PDV-a. Smanjenje je moguće jedino u kontekstu gospodarske konjunkture, odnosno intenzivnijeg punjenja državnog proračuna, kao i ako bi pozitivni efekti smanjenja stope značajnije pokrenuli investicijski ciklus. Imajući na umu ukupne gospodarske prilike u Hrvatskoj, gotovo nije moguće očekivati stopu na razini mediteranske konkurencije. Ako bi došlo do smanjenja stope PDV-a do kraja mandata aktualne Vlade, mislim da bi struka itekako mogla biti zadovoljna.•

Komentara 3

OM
oliver.marazovic
16:33 25.10.2017.

Sve je to lijepo samo u villasu imate šefa kuhinje djenio prenc (pisuko) pljackas ,što proda robe preko tone na sezonu. Radnike tjera da smanjuju normativne dok im psihe vrijedna i prijeti otkazom ako neko nešto žučne. Pomaze u u tome stana božić šefica smijene i alen milić manager. Ja nisam to mogao visetrpijeti pa sam glasno rekao za taj slučaj ,potom me Alen milić udaljijo sa posla i obećao da više nikada u maistei raditi

BA
bassland
16:28 03.05.2016.

Mustra od predsjednika uprave za mustru od firme....💩💩

GF
gfrancic
21:44 03.05.2016.

sto su to povrati novinarcicu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije