Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Boban:

'Prodaju dionica HEP-a razmotrit ćemo nakon analize vanjskih suradnika'

Tomislav Boban
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
24.05.2016.
u 17:49

Petrokemija je u fazi vrlo visokih razgovora, odnosno visokog stupnja donošenja odluke o privatizaciji, rekao je Boban

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban izjavio je danas da će se ideja o prodaji dionica HEP-a razmotriti nakon analize vanjskih suradnika, da se radi na traženju rješenja za privatizaciju Petrokemije te da imaju pismo namjere za udjel u Croatia osiguranju.

Odgovarajući nakon panela o privatizaciji državne imovine na Veleučilištu Vern na pitanja novinara mogu li dividende iz državnih poduzeća donijeti koristi za proračun, Boban je kazao da je Vlada donijela odluku o raspodjeli dividende državnih poduzeća za 2015, godinu. "Ali treba znati da dobar dio dividende za 2014. nije uplaćen u državni proračun, bez obzira što je vlada donijela odluku da se to uplati, pa i da primjerice iz HEP-a nije uplaćeno 860 milijuna kuna u državni proračun", rekao je Boban.

Na pitanje postoji li mogućnost da se, kako je bilo govoreno u bivšoj vladi, dio dionica HEP-a izlista na burzi, ili da se HEP prodaje u manjim dijelovima, Boban je odgovorio da je to pitanje i ideja koje se ponavlja.

"Uvijek postoji za ili protiv određene ideje. Odluku ćemo donijeti nakon analize vanjskih suradnika koje ćemo angažirati, ali ideja je za razmotriti, kazao je.

U vezi najava prodaje državnog udjela od 30 posto u Croatia osiguranju, Boban je kazao da je za to sve pripremljeno na CERP-u, no da tu postoji zakonska prepreka budući još uvijek egzistira zakon iz 1992. koji kaže da se osiguravajuća društva moraju prodati drugačije, odnosno putem odluke Vlade i Sabora te o tome treba donijeti odluku.

Na pitanje je li tako prodan i prethodni udjel Croatia osiguranja, Boban je odgovorio: "Nije, ali je trebao biti. A hoće li se sada ići na varijantu da se taj zakon stavi van snage pa da Vlada, odnosno CERP, o tome odlučuje, ili će se ići u proceduru putem Sabora da o tome glasuju kako nalaže taj zakon, to je stav Vlade i njene odluke kojim će putem ići".

"Imamo pismo namjere za Croatia osiguranje, a kada bi to ostvarili, zajedno s blizu milijardu kuna koje nominalno očekujemo od prodaje udjela koje smo ovih dana oglasili da će ići putem Zagrebačke burze, ukupno bi mogli uprihoditi blizu dvije milijarde do početka jeseni", rekao je Boban, dodajući da ne može iznositi od koga je stiglo pismo namjere za Croatia osiguranje.

"Petrokemija je u fazi vrlo visokih razgovora, odnosno visokog stupnja donošenja odluke o privatizaciji. Skupština je prošla, izabran je novi nadzorni odbor, a kako će vrlo brzo ići i u fazu godišnjeg remonta, to ćemo vrijeme iskoristiti za pokušati naći rješenje za Petrokemiju", kazao je Boban.

Odgovarajući na upit novinara rekao je da nije u kontaktu s poljskim investitorom koji je prije oko dvije godine iskazao zanimanje te da su za Petrokemiju razgovarali s domaćim investitorima i s jednom austrijskom tvrtkom.

Za Jadran Crikvenicu, za koju je također najavljivana privatizacija, kazao je da su pripremili sve potrebne materijale, no da su tu dvije prepreke - otvoreno pitanje obveza prema Veneto banci te isplata dijela bivših radnika koji vode sporove protiv stečajnog plana, a kada se to otkloni ta će tvrtka moći u privatizaciju.

Boban je u izjavi za medije kazao i da će, ako dođe zahtjev od MUP-a da se državni stanovi daju na korištenje izbjeglicama, DUUDI to pripremiti. Za sada nečeg takvog nema, rekao je Boban, uz napomenu da su ti stanovi u lošem stanju, ali ako treba uredit će ih se.

Komentara 1

R0
R00kie
18:47 24.05.2016.

sto manje kompanija u drzavnom vlasnitvu dano upravljanju politicarima to bolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije