Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski fondovi

Tolušić: Uzeli su tek mrvice sa stola EU, mi idemo po milijardu eura

07.03.2016., Zagreb - U Kongresnom centru Forum, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, otvoren Tjedan EU fondova.  Miro Skrgatic, Tomislav Tolusic, Davor Romic.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
08.03.2016.
u 20:08

Resorni ministar najavio je 200 novih natječaja za novac EU, maksimalnu koordinaciju terena, pojednostavljenu proceduru i pomoć struke

Iz fondova Europske unije Hrvatska će povući milijardu eura, a informacija o svim natječajima koji će se otvoriti u 2016. bit će javno objavljena do kraja ožujka.

Statistička pogreška

Rečeno je to na otvaranju Tjedna europskih fondova koji je okupio dužnosnike i poduzetnike koji rade na privlačenju europskog novca. Obećano je da će se maksimalno pojednostaviti procedure kako bi se povećala apsorpcija sredstava raspoloživih za Hrvatsku. Naime, svake godine u proračun Europske unije uplaćujemo 500 milijuna eura, a o aktivnosti i provedbi uspješnih natječaja ovisi koliko ćemo vratiti u našu ekonomiju. Do sada smo povlačili mrvice s bogatog europskog stola, ali to će se promijeniti, obećanje je resornog ministra Tomislava Tolušića.

− Uzmemo li u obzir proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. godine, od 10,7 milijardi eura, koliko nam je bilo na raspolaganju, do sada smo povukli 146 milijuna eura, što je na razini statističke pogreške − zaključio je ministar Tolušić te najavio 200 novih natječaja i maksimalnu koordinaciju na terenu.

Regionalne razvojne agencije, općine, gradove i županije Tolušić vidi kao partnere uz čiju će pomoć europski novac stizati u Hrvatsku. Milijarda eura za ministra je skroman cilj jer za iduće godine planira puno intenzivniji rad i veća sredstva za investicije.

Nema rezanja subvencija

Pozvao je Slavonce da iskoriste mogućnosti koji se nude u fondovima, a pohvalio je općinu Lovas kao jedan od najpozitivnijih primjera u privlačenju sredstava iz fondova EU. Tolušić je otvorio i pitanje nedostatka stručnjaka za fondove EU i kvalitetnih konzultanata te najavio da će se popunjavati kadar u državnim službama kako bi sustav uspio odraditi posao. Zapošljavanje na projektima neće narušiti ravnotežu proračuna jer 85 posto plaća pokriva Europska komisija.

Ni ministar poljoprivrede Davor Romić nije zadovoljan učinjenim na području fondova EU jer je povučen tek mali dio od 2,3 milijarde eura koje Romić želi “unijeti u ruralni prostor”. Upitan o proračunu rekao da je da poljoprivrednici ne moraju strahovati i da subvencije nisu rezane, a i da se radi na izmjenama vezanim za inspekcije kako bi se prvi prekršaj kaznio samo opomenom, a ne novčanom kaznom.

>>Već iduće godine iz EU fondova moramo povući preko milijardu eura

>>Pojednostaljene procedure za prijavu projekata za EU fondove

Komentara 3

Avatar Zagor 74
Zagor 74
21:19 08.03.2016.

Konačno! Zapisao, pa provjerim 31.03 da je objavljeno...i onda 31.12 da je izašlo tih 1mlrd EUR...jer svašta je pričala i prošla vlast...pa bi ja radije da se napravi i pohvali a ne ovako...

PR
propalismoFranjoskroz
20:21 09.03.2016.

čovjeku koji je upropastio jednu županiju sad dajemo šansu da i do kraja upropasti Hrvatsku

BU
Bubalamala
23:07 08.03.2016.

Prvo počnite nešto raditi, od obečanja se ne živi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije