Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevolje u dolini neretve

Tko će ubrati rekordan urod od 90.000 tona mandarina?

Mandarine
Foto: Damir Špehar
1/3
31.08.2016.
u 12:46

Prema nekim procjenama, fali više od 3400 sezonskih berača

Ovogodišnji urod mandarina bit će rekordan, čak 90.000 tona, a mi ne možemo naći radnike koji će te mandarine ubrati i pripremiti za tržište – kaže predsjednik uprave AgroFructus grupe Denis Matijević, ujedno vlasnik i najvećeg otkupnog centra u Opuzenu. Iz AgroFructusa ističu kako im nedostaje 150 sezonskih radnika, a razlog vide u iseljavanju i nemogućnosti uvoza radne snage.

– Iz Hrvatske se iselilo više od 100 tisuća radno sposobnih, a trend odlaska čitavih obitelji još uvijek je u uzlaznoj putanji – žali se Matijević, napominjući kako je učinkovitije iskorištavanje uroda ključno za konkurentnost i boljitak hrvatske poljoprivrede.

– Ako su proizvođači u tome onemogućeni, urod propada, a s njime i prilika za prosperitet – smatra Matijević, dodajući da je 20 dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva, prema Vladinoj odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016., daleko od postojećih potreba hrvatskih poljoprivrednika.

Hrvatska ima oko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, a prema kvoti za taj sektor, na 8500 gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca. Apsurdna je i sama pomisao da je to dovoljno, ističe Matijević.

Strahimir Filipović, osnivač i vlasnik tvrtke Mandarinko iz Opuzena, kaže kako su oni angažirali i agenciju u Slavoniji da im nađe stotinjak radnika. Plaća je 25 kuna neto po satu te besplatan smještaj i hrana. 

Dosad su, međutim, našli jedva 25 njih. Nezaposlenima se, čini se, ne isplati do doline Neretve za neto plaću od oko 5000 kuna, a oni koji rade u turističkom sektoru, neće biti slobodni do sredine listopada. Berba mandarina pak počinje za 20-ak dana, a u idućih 10 treba posložiti struku i nadzor.

Ne računajući logistiku, prijevoznike i slično za koje će u dolini Neretve trebati oko 1000 radnika, za svakodnevnu berbu treba i 5000 njih. No trenutačno nisu pronašli ni trećinu potrebnog kadra, objašnjava Filipović. Ove godine mandarine su prerodile, čak 40-60% će ih biti sitno, što će im rušiti cijenu otkupa kod trgovaca, iako je berba sitnijih plodova i neefikasnija i skuplja za poljoprivrednike.

Kako bilo, procjene su da će se u biznisu s mandarinama “okrenuti” oko 50-60 milijuna eura – i do pola milijarde kuna. No najmanje od toga vidjet će poljoprivrednici od kojih će se prve mandarine otkupljivati u prosjeku za 3, a trgovci na njima tržiti i 15-17 kuna za kilogram, da bi kasnije svakih tjedan dana otkupna cijena padala za 20-30 lipa, kaže Nikola Rešetina iz Udruge Mandarina.

Ruski embargo i neudruživanje pritom su im samo dodatni uteg oko vrata, zna li se da njihove europske kolege njihove države redovno subvencioniraju, razvojne i poslovne banke ih bez problema financiraju, a imaju niža porezna opterećenja i niže troškove proizvodnje.

>> EK prepolovio potpore za viškove jabuka i mandarina iz Hrvatske

Komentara 58

JS
ja sam gladan
13:17 31.08.2016.

Pa to je rezultat mostovaca.Svi se uhljebili u politici,jer smo jasno rekli da ne vidimo problem.To će riješiti naš mostovac Božo Grmoja.Mi ne vidimo da je problem u tome što je drugarica iz Španja sad prva rukica našem orepini.Mi ćemo riješiti neubrane mandarine reformama i most tu ne vidi problem......reče Božo Grmoja !,,

GS
gsdfgsdtvar
13:13 31.08.2016.

Gdje se može naći neki kontakt ili se prijaviti za berbu?

DU
Deleted user
12:54 31.08.2016.

U gornjem naslovu nedostaje kronološki tijek - da pojasnim, imate u tražilicama "junačke" akcije inspekcije rada, carine i policije koje su proteklih godina nemilice "gonjale" neprijavljene berače mandarina, tražeći i posebne prijave te brišući status beračima. Quote/ dodatni problem plantažerima stvara i novi Zakon o radu koji ne dopušta ni susjedsku ispomoć. Tako svi oni koji beru na plantaži mandarina moraju biti prijavljeni tijelima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, dakle, moraju sklopiti s vlasnikom ugovor o radu na određeno vrijeme./// to je bilo 2011. godine. A ovako je danas - da će mandarine ostati neubrane, zahvaljujući (i) drž. birokraciji koja samo gleda zakon i da "isisava" poreze, ali u međuvremenu "konj krepa", kako vele na jugu RH. Međutim, na ovakvu varijantu malo se tko odlučuje, jer se ta osoba automatski briše iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te više nema pravo na novčanu naknadu od države, niti kad se ponovno prijavi nakon isteka sezone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije