Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVAČKI SUD

Sudac Kolakušić ruši stečaj Nava banke

Mislav Kolakušić
Jurica Galoić/Pixsell
01.09.2014.
u 16:36

Sud je osporio legitimitet zastupanja privremenoj posebnoj upravi Nava banke koju je HNB imenovao istodobno s prijedlogom stečaja.

Od donošenja odluke Savjeta Hrvatske narodne banke o podnošenju prijedloga Trgovačkom sudu u Zagrebu za otvaranje stečajnog postupka nad Nava bankom prošlo je već mjesec i pol, piše Poslovni.hr.

Posljedično, od 16. srpnja (odluka Savjeta donesena je u 17.15 sati) banka ne može obavljati isplate niti primati uplate, a Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) nedugo je po HNB-ovu rješenju o nedostupnosti depozita pozvala vlasnike osiguranih depozita na obeštećenje. Nad Nava bankom, međutim, stečajni postupak još nije otvoren iako je prvo ročište na zagrebačkom Trgovačkom sudu održano još potkraj srpnja. Predmet je na odlučivanje došao sucu Mislavu Kolakušiću koji je na tom ročištu, na kojemu je trebalo utvrditi postojanje razloga za otvaranje stečaja, osporio legitimitet zastupanja privremenoj posebnoj upravi Nava banke koju je HNB imenovao istodobno s prijedlogom stečaja.

Sudac je procijenio da je time narušeno  načelo ustavnosti, odnosno "dvostranosti stranaka u postupku". O suštini se tako nije ni raspravljalo, a novo ročište Kolakušić je zakazao za 10. rujna. Stanje "ni na nebu ni na zemlji" za tu malu banku, veličinom aktive sa začelja domaćeg bankarskog sektora, potrajat će, dakle, barem do iduće srijede. Hoće li se pokazati da je Kolakušić samo odgodio pokretanje stečajnog postupka ili će se Nava pokazati "malom bankom za velike zavrzlame", pitanje je u zoni nagađanja.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

>> HNB podnio prijedlog za otvaranjem stečaja nad Nava bankom

>> Kolakušić: Predstečajne nagodbe veća su pljačka od privatizacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije