Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e-pčele

Studenti iz Varaždina digitalizirali proizvodnju meda

studenti
09.02.2016.
u 11:29

Starup MyBeeLine pri kraju je testiranja softvera koji radikalno mijenja pčelarstvo, a osim Hrvatske, velik potencijal vide i u susjedstvu

Startup MyBeeLine pri kraju je testiranja svog proizvoda. Cilja na 15 tisuća hrvatskih pčelara koji godišnje proizvedu 8000 tona meda. Alen Huskanović, suosnivač i direktor MyBeeLinea, kaže da njihov proizvod testira deset pčelara u Hrvatskoj i Hercegovini koji uz pomoć njihova softvera unapređuju svoju proizvodnju.

− Pčelari u Hrvatskoj i Hercegovini koriste se našim softverom. S njima surađujemo od početka, i prije no što smo napisali i liniju koda našeg proizvoda, a od njihovih povratnih informacija dorađujemo naš softver − kaže Huskanović.

Projekt MyBeeLinea pokrenula je skupina studenata s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. Tim, koji čine Davor Vrandečić, Zoran Antolović, Alen Huskanović, Suzana Rendulić i Ana Sakač, lani je ušao u finale Software Startup Academyja i prošao inkubacijski program u okviru ImpactHUB-a Zagreb.

− Ušli smo u inkubator samo s prototipom proizvoda, a kad smo izašli iz njega, imali smo poboljšan proizvod i mnoštvo kontakata koje nam je omogućio Hermes Arriaga − kaže Huskanović.

Dodaje da s proizvodom ciljaju na strana tržišta te da je stoga cijeli njihov web site na engleskom jeziku. No, vide veliki potencijal i u Hrvatskoj i regiji. Dijelom je to zbog postojećeg velikog broja profesionalnih pčelara, kao i pčelara hobista, ali isto tako i stoga što je u pčelarstvu trenutačno vrlo aktualna smjena generacija.

− Redovito nam se javljaju djeca pčelara koji žele modernizirati taj posao − kaže Huskanović.

Trenutačno ga, objašnjava, rade ručno i doživljavaju više kao hobi. No, vide potencijal u tome da taj hobi profesionaliziraju.

− Ne govorimo ovdje samo o zapisivanju u bilježnice i općenito na papir već o tome da mnogi još uvijek važne podatke za vođenje posla upisuju kredom na košnice, a naš softver MyBeeLine omogućuje i pčelarima da sve to rade elektronički − zaključuje Huskanović.

Komentara 1

SE
Secli
12:03 09.02.2016.

Bogami Karamarkova predizborna obečanja o digitalizaciji hrvatske se ispunjavaju.Bio sam skeptik po tom pitanju, a gle ti vraga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije