Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gašenje postrojenja

Što nakon siječnja? Sutra može stići odluka da svi idemo doma

rafinerija sisak
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/3
15.01.2015.
u 23:30

Prvi put nema godišnjeg poslovnog plana

Sisačka rafinerija možda je jučer preradila svoje posljednje tone nafte. Postrojenja su se počela gasiti, a cijeli proces obustave prerade bit će gotov do 25. siječnja. Što nakon toga, ne znaju ni radnici ni sindikati.

– Prvi put otkad radim u ovoj tvrtki, a to je 26 godina, ne postoji nikakav godišnji plan prerade nafte ni drugih aktivnosti u Rafineriji u Sisku – kazuje nam Zvonimir Mikloš, radnik i glasnogovornik Stožera za obranu sisačke rafinerije.

Ta neizvjesnost muči radnike, a uprava i vlasnik Ine zasad nisu dali informaciju sindikatima o planovima nakon siječnja.

Čije će gorivo prodavati

– Nad našim je glavama jedan veliki upitnik. Što ćemo raditi nakon siječnja? Sutra može doći odluka da onda idemo svi doma, na čekanje, godišnji... Pitanje je kako se ne isplati proizvoditi u hrvatskim rafinerijama u vrijeme kada je proizvodnja zbog niske cijene sirovina najisplativija. MOL-ova rafinerija pored Budimpešte radi punom parom, a naša prekida proizvodnju. Čije ćemo gorivo prodavati na Inine 442 benzinske postaje? Čije će gorivo kupovati 180.000 svakodnevnih kupaca na tim postajama? Možda ono iz MOL-ovih rafinerija? – pita se Mikloš.

Zabrinuti su svi radnici sisačke rafinerije, njih 800.

– Supruga mi je nezaposlena, imamo dvoje djece. Kako dalje ako više ne budem imao posla u rafineriji? Gdje naći posao u Sisku ili bilo gdje danas? – ogorčen je 35-godišnji radnik rafinerije Marin Buić.

Spremni na sve opcije

Iako prekid prerade ne znači automatski i zatvaranje same rafinerije, činjenica je da bez prerade nafte gubi svoj smisao. Moguće njeno pretvaranje u skladište, što se spominje od prošlog ljeta, znači i višestruko smanjivanje broja radnika. No, Stožer za obranu rafinerije ne želi ni čuti za gašenje proizvodnje u Sisku.

– Spremni smo na sve opcije, ali je pitanje što ćemo moći učiniti. Naš je stožer u svakodnevnom zasjedanju, a o mogućim sindikalnim akcijama obavijestit ćemo javnost – ističe čelnik Stožera Predrag Sekulić.

I u Gradu Sisku smatraju da nema razloga gasiti rafineriju.

Hrvatsku naftu treba i dalje prerađivati u hrvatskim rafinerijama. Ako MOL nije sposoban od sisačkog pogona napraviti profitabilan pogon, neka ga daju nama ili državi jer je u sisačkoj rafineriji i te kako moguće ostvarivati profit. Za nas nije scenarij zatvaranje rafinerije – kaže sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Iz Ine pak ističu da ne zatvaraju rafineriju.

– Ova obustava proizvodnje uobičajena je mjera optimizacije poslovanja koja ne podrazumijeva zatvaranje rafinerije ni smanjenje broja zaposlenika – poručuju iz Ine, no ne objašnjavaju zašto nema nikakvog poslovnog plana za daljnji rad pogona.

>> Predrag Sekulić: Ne vjerujem da neće biti zatvorena. Adriana Petrović: Riječ je o optimizaciji

Ključne riječi

Komentara 8

FT
ftahi
01:25 16.01.2015.

Izgubili ste radno mjesto u rafineriji, digli ste kredite ne možete ih otplačivati,razvlastit će vas , deložirati iz imovine za koje vjerojatno otplačujete neke kredite. Bog nek vam omogne Vama 800.

IV
Ivanveliki
01:32 16.01.2015.

takvo gasenje rafinerije im nebi nigdje proslo. jos se bezobrazno cekao kraj izbora da se i oko toga ne digne prevelika buka

CH
chemica
01:43 16.01.2015.

Čim SDP-ova gradonačelnica kaže da je rafinerija isplativa, a valjda je i najvećem naivcu jasno da je istina upravo suprotna. Što žena zna o bilo čemu, a pogotovo o profitabilnosti naftnog biznisa? Ama baš ništa. Ni o čemu. Ona je diplomirala kroatologiju i sociologiju! Umjesto da nestane prema Švedskoj ili Australiji, uhljebio ju SDP na mjesto gradonačelnice. Što će jadna nego govoriti ono što narod želi čuti? Ako bez rafinerije nema Siska, a logično je onda zaključiti da nema ni nje, a ni njenih uhljebljenih partijskih kamerada na vlasti. Ljudi, pobogu, pa ovo u socijalizmu ne bi moglo voditi ni mjesnu zajednicu, a nudi se riješiti problem rafinerije?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije