Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGNOZA I DALJE NEGATIVNA

Standard & Poor's povećao kreditni rejting HEP-a i izjenačio ga s rejtingom Hrvatske

hep
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/5
28.10.2016.
u 14:41

S&P ističe i kako postoji "velika" vjerojatnost da hrvatska Vlada pruži pravovremenu i dovoljnu izvanrednu pomoć HEP-u u slučaju financijskih neprilika.

Agencija Standard & Poor's (S&P) povećala je u petak kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede (HEP) s BB- na BB, a kao razlog ističe poboljšanu likvidnost.

 S&P je sada kreditni rejting HEP-a izjednačila s rejtingom Republike Hrvatske. U skladu s prognozom za državu, i prognoza za HEP je negativna.

 U izvješću, S&P-a kao temeljni razlog povećanja rejtinga izdvaja znatno poboljšanu likvidnost, a dodatnu potporu rejtingu pružaju i vrlo snažni kreditni parametri HEP-a. 

 S&P također napominje kako HEP obavlja reguliranu djelatnost prijenosa i distribucije električne energije te posjeduje značajne hidro i nuklearne izvore električne energije.

 Agencija također navodi kako HEP ima vodeći udjel na tržištu električne energije i ne očekuju odljev HEP-ovih kupaca prema konkurentskim opskrbljivačima. Pritom napominju kako je od liberalizacije tržišta samo 15 posto maloprodajnog tržišta preuzela konkurencija. Kao prednost HEP-a spominju i opskrbu kupaca u okviru univerzalne usluge, koji predstavlja veliki dio maloprodajnog tržišta, a također i opskrbu kupaca u okviru zajamčene opskrbe

 S&P ističe i kako postoji "velika" vjerojatnost da hrvatska Vlada pruži pravovremenu i dovoljnu izvanrednu pomoć HEP-u u slučaju financijskih neprilika. "HEP je ključan za provedbu Vladine energetske politike i smatramo da ne postoji plan o privatizaciji te tvrtke", navodi se u izvješću S&P-a. 

 U HEP-u iznimno zadovoljni povećanjem rejtinga

 O povećanju kreditnog rejtinga izvijestili su danas i iz HEP-a iz kojeg navode kako je S&P povećao samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga HEP-a s b+ na bb, ali i ukupnu ocjenu HEP-ovog kreditnog rejtinga s BB- na BB. Time se ukupna ocjena kreditnog rejtinga izjednačila s ocjenom rejtinga Republike Hrvatske, napominju i iz HEP-a dodajući kako, prema mišljenju agencije, HEP za sada ne može imati bolji rejting od države.

 "S&P ističe i kako postoji 'velika' vjerojatnost da Vlada Republike Hrvatske pruži pravovremenu i dovoljnu izvanrednu pomoć HEP-u u slučaju financijskih neprilika. Navodi se da je Vlada RH, premda HEP-ova dividenda predstavlja važan izvor državnog prihoda, u prošlosti pružila podršku HEP-u time što nije tražila isplatu dividende u okolnostima lošijeg poslovanja, odnosno potrebe za osiguranjem  odgovarajuće likvidnosti", ističu iz HEP-a. 

 Iz te tvrtke također prenose da S&P u izvješću naglašava da bi, sukladno sadašnjoj ocjeni, a u slučaju promjene izgleda ocjene kreditnog rejtinga za Republiku Hrvatsku s negativnog na stabilni, unaprijedili izglede ocjene na stabilnu i za HEP. I ocjena koju bonitetna agencija Moody´s dodjeljuje HEP-u također je izjednačena s ocjenom rejtinga Republike Hrvatske i iznosi 'Ba2 negative', napominju iz HEP-a.

 "Iznimno smo zadovoljni pozitivnom ocjenom i povećanjem kreditnog rejtinga HEP-a od strane agencije Standard & Poor's. Pozitivna ocjena je izravan rezultat aktivnog korporativnog upravljanja financijskim položajem i ukupnim poslovanjem u HEP grupi. Drago nam je da je HEP prepoznat kao stabilna kompanija sa strateškim planom ulaganja te mogućnostima rasta i širenja poslovanja u vremenima koja su vrlo izazovna za energetski sektor u cijeloj Europi", komentirao je odluku S&P-a Tomislav Rosandić, član Uprave HEP-a.

>> Nakon hrvatskog kreditnog rejtinga, Standard & Poor`s potvrdili i rejting Grada Zagreba na 'BB'

>> Standard & Poor's: Politička nestabilnost u Hrvatskoj prijeti oporavku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije