Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubljanska banka

Europski sud za ljudska prava: Slovenija mora vratiti novac svim štedišama

ljubljanska
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
16.07.2014.
u 18:25

Ljubljana ima 12 mjeseci da pronađe sistemsko rješenje za isplatu štediša koji su joj se obratili, ali i svih drugih koji su bili u istoj situaciji

Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić, Saždak i Šahdanović (državljani BiH) donijelo je konačnu presudu da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Slovenije, a da je Srbija odgovorna za povrat te štednje štedišama Invest banke izvan Republike Srbije. Slovenija ima 12 mjeseci da pronađe sistemsko rješenje za isplatu štediša, kako tužitelja tako i svih drugih u istoj situaciji, odredio je Europski sud. Provođenje presude nadzirat će Odbor ministara, tijelo koje čine ministri vanjskih poslova.

Presuda ESLJP-a važna je za sve štediše koji se nisu obratili Europskom sudu kao i za sudske sporove koji se vode zbog neprenesene devizne štednje, a samo je u Hrvatskoj oko 130 tisuća štediša koji nisu prenijeli svoju deviznu štednju iz Ljubljanske banke.

Stotinjak presuda

Ovom konačnom presudom Europskog suda potvrđena je nepravomoćna presuda tog suda iz 2012. Presuda Europskog suda, dakle, spas je i za naše građane koji nikada nisu prenijeli svoju staru deviznu štednju iz Ljubljanske banke i koji su pokušavali do nje doći sudskim putem. Dosad je na našim sudovima doneseno 100-tinjak pravomoćnih presuda u sporovima vezanim za neprenesenu deviznu štednju u korist štediša protiv Ljubljanske banke, kazao nam je odvjetnik Milivoj Žugić.

Europski sud utvrdio je odgovornom Republiku Sloveniju za povredu prava na mirno uživanje vlasništva i prava na učinkovito pravno sredstvo štedišama koji su svoju deviznu štednju položili u podružnice Ljubljanske banke izvan teritorija Republike Slovenije te Republiku Srbiju za neisplatu devizne štednje položene u Invest banci izvan teritorija Srbije. Presudom Europskog suda Slovenija mora podnositeljima tužbe, ali i svim drugim štedišama Ljubljanske banke koji su bili u istom položaju omogućiti isplatu devizne štednje pod istim uvjetima kao što je omogućeno onima koji su imali štednju u podružnicama slovenskih banaka u Sloveniji. Slovenija je, naime, svojim štedišama isplatila novac koji su imali u Ljubljanskoj banci.

Isplata iz sukcesije?

Odvjetnik Milivoj Žugić koji je zastupao velik broj štediša Ljubljanske banke kaže da je ova odluka Europskog suda materijalno-pravno očekivana. Jedino nije očekivao da će proći zbog procesnih razloga jer su u malom vijeću Europskog suda bila četvorica sudaca s područja bivše Jugoslavije. Na pitanje što će se događati nakon ove presude Europskog suda i kako će po njemu Slovenija reagirati, Žugić odgovara:

– Nije vjerojatno da Slovenija ne poštuje presudu Europskog suda da mora štediše iz BiH staviti u isti položaj u koji je stavila i svoje državljane, kojima je isplatila štednju koju su imali u Ljubljanskoj banci. Najvažnije je što prema presudi Europskog suda za neprenesenu štednju građana jamči Slovenija. Slovenija je prema svom ustavnom određenju dužna primijeniti odluke ESLJP-a i meni se čini najvjerojatnijim da će iz Fonda za sukcesiju štedišama isplatiti novac. No moguće je i da će naprosto čekati da se sudski postupci na našim sudovima okončaju pa, ako štediše u njima ne uspiju, mogu tužiti Sloveniju koja prema ovoj presudi jamči za štednju – kaže nam odvjetnik Milivoj Žugić.

>> 'Ma hoće li mi sigurno vratiti novac? Muž je umro od jada'

Komentara 15

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:45 16.07.2014.

Sudske odluke se ne komentiraju, već provode.

TR
trubatalo
18:53 16.07.2014.

Eto im sad pametnjakovićima. Sad će popušiti još više nego da su isplatili odmah.

MI
mickeyvienna
18:57 16.07.2014.

Bravo. Konacno da dobijemo novac.. Slovenci su uzasni! Stalno nesto izmisljaju. Neki dan sa mojim vw transporterom platio 40 eura putarinu za 7 dana.. Otimaju gdje stignu. Sramota za tu drzavu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije