Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sankcije

Sirijski dužnosnik: Inina naftna polja dat ćemo ruskom Gazpromu

ina sirija
VL
17.03.2012.
u 10:00

Ina: I dalje imamo ured u Damasku. Naši ugovori imaju snagu zakona. Ministar nafte pak tvrdi da su Inini poslovni interesi u Siriji ugroženi.

Inine bušotine u Siriji - milijarde dolara vrijedna nalazišta nafte i plina – preuzet će ruski naftni i plinski div Gazprom!

Ovu šokantnu informaciju Večernjem listu dao je Mohamed Al-Kshto, predsjednik saveza privredne komore Sirije i savjetnik ministra gospodarstva. U Ini kažu da ne raspolažu informacijom da ruski Gazprom preuzima Inina polja i da stoga to ne mogu komentirati.

Da je Ina u problemima i da su njezini poslovni interesi u Siriji ugroženi, potvrdio nam je i sirijski ministar nafte Sufiyan Al-Lawi.

Umjesto nas – Rusi i Srbi

– Sirija i bez vodećih svjetskih kompanija koje su napustile našu zemlju zbog sankcija nije osjetila posljedice. Sve su kompanije koje su napustile Siriju gubitnici jer konkurencija je velika. Kada su nas napustili Shell, Total i Ina, odmah su se umjesto njih pojavile kineska naftna kompanija CNPC, ruski Tatnjeft, rumunjski SNP Petrom te srpski NIS, koji su željeli nastaviti raditi na naftnim poljima – ustvrdio je Sufiyan, unatoč napisima da su se iz Sirije povukle europske kompanije pa čak i ruski Tatnjeft.

Našu naftnu kompaniju zamolili smo za komentar Sufiyanove tvrdnje te da nam komentiraju eventualno kršenje sankcija koje je Siriji nametnula Unija od strane rumunjske kompanije.

– Nemamo nikakvih informacija vezano uz tvrdnje koje spominjete te ih stoga nismo u mogućnosti komentirati. Međutim, željeli bismo Vas još jednom podsjetiti da Ugovori o podjeli proizvodnje koje je Ina zaključila u Siriji imaju snagu zakona u toj zemlji te je istima točno definirano na koji se način i po kojoj proceduri može ugovor raskinuti ili prenijeti. Stoga takve navode smatramo neutemeljenima. Također napominjemo da Ina i dalje ima otvoren ured u Damasku u Siriji te da je Ina i dalje aktivno angažirana i kontinuirano radi na zaštiti svojih interesa u toj zemlji te se nada što skorijem prestanku okolnosti koje su dovele do „više sile“ kako bi mogla nastaviti svoje aktivnosti u toj zemlji. Svoje aktivnosti koordiniramo na poslovnoj i na pravnoj razini s ostalim međunarodnim naftnim kompanijama koje posluju u Siriji – poručuju iz Ine.

– Nije tajna, u Damasku je ostao samo jedan zaposlenik Ine, šef sirijske podružnice Željko Mlinarić – kaže nam hrvatski počasni konzul u Siriji Nisan Kusaba.

Sumnjičav je prema najavama da će “hrvatska” naftna polja tako lako biti predana drugim kompanijama.

– Ina je proglasila “force major” (viša sila), no to ne znači da su automatski izgubili polja. Time bi i sirijska strana napravila nešto protuzakonito. No, povratak će biti težak – kaže te ponovno objašnjava kako je Ina u Siriji registrirana kao isključivo hrvatska tvrtka, bez obzira na udio MOL-a u njezinu vlasništvu.

Shell: Bez komentara

Od svih navedenih kompanija samo nam je Shell – riječima “predmet koji spada u kategoriju bez komentara” – odgovorio na pitanje jesu li njihovi ljudi još prisutni na sirijskim poljima. Rumunji nisu odgovorili krše li sankcije EU. Razvoj situacije u Siriji neizvjestan je, a i izbori zakazani za 7. svibnja mogli bi podići tenzije.

Ključne riječi

Komentara 101

FE
Felicijen
16:03 17.03.2012.

Hoće li sada mudrijaši iz INE tražiti od EU naknadu štete kad vele da su se morali solidarizirati sa stavom EU o sankcijama Siriji ?!

JO
John80
16:46 17.03.2012.

kako bi rekao premijer: \"Hladno, racionalno i proračunato\". Za Hrvatsku će biti hladno i racionalno, a za Ruse proračunato.

IP
infо_punkt
14:59 17.03.2012.

tako treba... što će nama milijarde? ionako ne bismo znali što bi s njima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije