Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tedeschi u Londonu:

Sindikati stalno vrište da štite radna mjesta, ali zapravo ne štite

Emil Tedeschi
Marko Lukunić/PIXSELL
22.02.2016.
u 21:31

- Bio sam nedavno u Danskoj na sastanku Trilaterale, čiji sam odnedavno član, i ondje svi, i ministar gospodarstva i šef sindikata i šef udruge poslodavaca, govore o stvaranju radnih mjesta, a ne o zaštiti radnih mjesta - kazao je Tedeschi.

- Sindikati stalno vrište da štite radna mjesta, ali zapravo ne štite - zaključio je jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi, na jednoj od diskusija u sklopu investicijske konferencije o zapadnog Balkanu u sjedištu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu. 

- Bio sam nedavno u Danskoj na sastanku Trilaterale, čiji sam odnedavno član, i ondje svi, i ministar gospodarstva i šef sindikata i šef udruge poslodavaca, govore o stvaranju radnih mjesta, a ne o zaštiti radnih mjesta. Nitko ne govori o očuvanju radnih mjesta! Mi na zapadnom Balkanu moramo promijeniti paradigmu od zaštite radnih mjesta prema stvaranju radnih mjesta - rekao je Tedeschi u sklopu panel diskusije na temu privatizacije u zemljama zapadnog Balkana.

Promjena paradigme

- To je promjena paradigme i to je ono u što vjerujem. Ne možete braniti nešto što je neobranjivo, što je na tržištu neodrživo. Ali morate napraviti maksimum da stvorite prostor za poduzetništvo i za kreaciju, stvaranje novih radnih mjesta - objasnio je Tedeschi u razgovoru za Večernji list po završetku konferencije. Pred publikom u EBRD-u Tedeschi je naveo i jedan konkretan primjer kako bi dočarao kako izgleda borba za očuvanje radnih mjesta u Hrvatskoj.

- Imate Dalmacijavino, tvrtku u državnom vlasništvu, gdje 10 godina nisu plaćali radnicima doprinose, nego samo neto plaće - rekao je Tedeschi, dodavši da je tvrtka sada u stečaju, ali da bi svaki normalan vlasnik odavno zatvarao neodrživo poslovanje i prilagođavao ga tržištu umjesto da 10 godina gura tvrtku prema stečaju. - Na kraju krajeva, to je i nepoštena tržišna pozicija - dodao je Tedeschi, aludirajući na to da je država nelojalna konkurencija privatnim igračima na tržištu. 

>>Orešković zna s investitorima, no pitaju se hoće li njegova Vlada potrajati

>>Todorić i Tedeschi među 50 najmoćnijih stranaca

Komentara 9

SN
snajper
21:39 22.02.2016.

ma koje mi imamo sindikate i kpje su onibto tadnike zastitili. Stite sebe i svoju guzicu. Jaki su kad trebaju zaje..at drzavu i narod i nizasta drugo. Taj gnoj ovog drustva treba iscjedit da nestane i napravit sindikat strucnih ljudi. Ovi su se i tako dosta napili radnicke krvi

DU
Deleted user
21:49 22.02.2016.

Pa kome ovaj baca prašinu u oči, nevjerojatno. Većina od nas u hrvatskoj ima nekog vani više od 20 ili 30-tak godina i gotovo svi rade u istim poduzećima gdje solidno zarađujui vani su poslodavci izrazito zadovoljni s njihovim radom zbog čega ih nagrađuju povišicama i napredovanjem u karijeri i to sa SSS spremom. Nikada im nisu bile u pitanju plače, regresi, doplaci za djeci 13-ta plača, GO. On kao i drugi naši tajkuni bi željeli uvijek mladu radnu snagu od 25-40 godina, koji nisu nikada bolesni, ne pitaju za plaču jer im daju 3000 kn, bez regresa i dr., raditi prekovremeno, naravno imati VSS spremu, govoriti 2-3 strana jezika, a nakon 40-te otpustiti i do mirovine na socijalnu pomoć jer nisi više nikom potreban, s izgovorom kao da je to normalno, jer na istom radnom mjestu ne možeš otići u mirovinu. Nek mi netko pokaže poduzetnika koji će kod sebe u poduzeću zaposliti nekog sa 55-60 godina. Ako ne mogu radnici završiti u mirovini u istom poduzeću, zašto to onda tajkuni mogu, npr. zašto Tadeski nebi kopao kanalizaciju u komunalcu pa da vidi u 60-toj kako to ide na -15, po snijegu i vjetru, a da ne laprda s udobne klimatizirane fotelje i uživa plodove 90-tih na grbači upravo takvih radnika, nije ni od ništa drugo nego uhljeb kao i svi drugi tajkuni.

LA
LANA555
22:23 22.02.2016.

Svaka vam cast naslov Vam je fatastican i istinit.Samo glumataju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije