Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije priče o uspjehu

Šiju lovačke zastave, alkarske lente i majice s porukama migrantima

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
23.11.2015.
u 23:00

Uspješni tekstilci: mastodonti su propadali, ali su se pojavila manja, fleksibilnija tekstilna poduzeća

U tekstilnoj industriji nije lako pronaći ono što se naziva “tržišnom nišom”. Cijenama je teško konkurirati odjeći s azijskog kontinenta, pogotovo iz Kine, no rješenje je u inovativnosti. Donosimo dvije priče o uspjehu iz Međimurske županije, poznate upravo po tekstilnoj industriji koja je proteklih 20 godina doživljavala uspone i padove. Propale su tvrtke iz mastodontskog sustava MTČ-a, ali su se pojavila manja, fleksibilnija poduzeća. Brat i sestra Danijela Hodić i Nikola Radiković vode tvrtku Dika Štik iz Vratišinca, s 27 zaposlenih. Prozvode odjeću za lovce, skijaške kape, zastave i lente. Specijalizirali su se za štikanje, štrikanje i šivanje, a temelj je bio obrt koji je vodila njihova majka Vesna. Djed je bio među osnivačima Modeksa iz Murskog Središća.

– Sestra i ja preuzeli smo posao i krenuli. Do kupaca smo uglavnom dolazili usmenom predajom, uz pomoć prijatelja. Imali smo kvalitetan proizvod, a usmene preporuke učinile su svoje. Danas između 70 i 80 posto proizvoda izvozimo, uglavnom u Austriju, a ciljamo i na Sloveniju. Idemo u daljnje širenje – najavljuje Nikola, kojem je pomoglo i to što je lovac pa je kolegama u lovačkim udrugama nudio lovačke prsluke. Ponose se zastavama i lentama, posebno onom koju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila slavodobitniku Sinjske alke.

– Planiramo se širiti, ali teško je doći do poticaja. Četiri puta smo se prijavljivali za obnovu strojnog parka, ali nismo uspjeli. U tome bi država trebala više pomagati – smatra Nikola.

Uspješna godina je i iza tvrtke Humana Nova iz Čakovca, jednom od rijetkih društvenih poduzeća u Hrvatskoj. Ta je socijalna zadruga dobila posao šivanja promotivnih majica za njemačku tvrtku Dna Merch iz Berlina, koja posluje samo s društveno odgovornim tvrtkama. Humana Nova isporučila je prvih tisuću majica s porukama migrantima “Refugees Welcome” za njemački metaloprerađivački sindikat IG Metall. Nakon toga su iz Dna Mercha naručili još 2000 majica.

– Nije bilo ni jedne reklamacije pa se suradnja nastavlja – zadovoljan je Ivan Božić, upravitelj zadruge s 15 zaposlenih. Uspostavljena je i suradnja s austrijskom “fair trade” tvrtkom “Boginja sreće”

>> 'Sve trgovine veće od 400 kvadrata morat će prikupljati otpadni tekstil'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije