Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elinor Ostrom

Samouopravljanje je dobro za gospodarenje iscrpivim resursima

Zdravko Petak
13.10.2009.
u 17:45

Elinor Ostrom je pokazala da različiti oblici samoupravljanja mogu pomoći da se prirodni resursi iskorištavaju u skladu sa zajedničkim interesima.

Ona je krasna i jednostavna osoba, a u sjećanju mi je njezina torta koju mi je darovala kada se rodio moj Jan, jer sam u trenutku njegova rođenja bio kod Ostromovih – kaže dr. Zdravko Petak, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti, koji je 2003. godine završio poslijedoktorski studij kod ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za ekonomiju i njezina supruga Vincenta Ostroma, također istaknutoga američkog politologa.

Američka znanstvenica Elinor Ostrom godinama je proučavala različite modele upravljanja prirodnim resursima, koji se u stručnoj literaturi nazivaju zajedničkim dobrima, te je došla do zaključka da je neka vrsta samoupravljanja bolji način upravljanja prirodnim resursima, i od tržišta i od državne regulacije.

Njezini stavovi već dulje vrijeme privlače pozornost stručnih krugova, a sad će vjerojatno potaknuti raspravu bi li svijet zapao u duboku krizu da nije bilo glorificiranja privatnog vlasništva.

Zdravko Petak je na Sveučilištu Indiana bio godinu dana, gdje je surađivao s nobelovkom na različitim projektima, uglavnom o mogućnosti decentralizacije, za što je dobio i poslijedoktorsku diplomu.

Može i bez države

To je sveučilište otvoreno prema hrvatskim znanstvenicima i politolozima, a jedno je vrijeme tamo gostujuća profesorica bila i prof. dr. Inge Perko-Šeparović.

Usto, poznati Workshop Ostromovih prošao je i dr. Ivan Grdešić, također s Fakulteta političkih znanosti. Intrigantno je i to što je Nobel za ekonomiju otišao u ruke politologinji koja je više desetljeća proučavala kako se upravlja zajedničkim dobrima u SAD-u, Španjolskoj, Švicarskoj, Turskoj, Nepalu i Filipinima.

Pokazala je da se i bez upletanja države može uspostaviti sustav ograničenja kojim se sprečava pretjerana eksploatacija resursa i njihovo potpuno iscpljivanje.

I Seidmanova nagrada

Dr. Petak očekivao je da će njegova mentorica kad-tad dobiti Nobelovu nagradu, to prije što je prije 12 godina dobila Seidmanovu nagradu za političku ekonomiju, koju dobivaju najistaknutiji politički ekonomisti, među kojima je i niz nobelovaca.

– U istraživanju načina na koji su diljem svijeta uspostavljeni mehanizmi korištenja irigacijskih sustava, zaliha ribe u morima i oceanima, šuma i zaliha pitke vode, E. Ostrom je pokazala da različiti oblici samoupravljanja mogu pomoći da se prirodni resursi iskorištavaju u skladu sa zajedničkim interesima, te da se sve može postići bez uplitanja države - kaže Petak.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
19:58 13.10.2009.

Samo neka samoupravlja negdje drugdje....Kod nas je eksperiment doveo do redova za kavu, kupovanje traperica u Trstu i vožnje auta par-nepar.... Lijepo nek Petak zajedno s Mesićem ode na Kubu proučavati samoupravljanje, pa kad ga \"dorade\" nek ga prodaju prvo Amerikancima....

BT
bili-tartuf
18:16 13.10.2009.

eko,....Gataricka bi \"samoupravljala\"...-:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije