Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokapitalizacija

Samo država želi ulagati u Petrokemiju

16.01.2014., Kutina - Tvornica umjetnih gnojiva Petrokemija.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
23.08.2014.
u 08:00

U 3. krugu dionice će moći upisati svi zainteresirani, pa nije isključeno da to bude netko od ulagača koji su prije odustali

Nakon prvog kruga dokapitalizacije Petrokemije, kada su upisane 434.733 dionice, krenuo je drugi krug upisa u kojem će opet pravo upisa imati postojeći dioničari.

Kao i u prvom krugu, i u drugom će dionice upisati država, jer mirovinski fondovi, bez obzira na očekivanja, nisu više zainteresirani. Mladen Pejnović, predstojnik DUUDI-ja, potvrdio nam je da je novac osiguran kroz produljenje otplate nekih dugova, a što će se naknadno namiriti, kao što je i najavljeno, od prodaje 22,82 posto dionica Končara.

Prodaja tih dionica na burzi, kao i ona HT-a, bit će na jesen – najavljuje Pejnović. Treći krug najavljen je sljedeći mjesec kada će dionice moći upisati svi zainteresirani. Dokapitalizacija je dio programa restrukturiranja koje bi trebalo biti završeno do kraja 2018. godine, a program je prihvaćen nakon bezuspješnog pronalaska strateškog partnera.

U tom razdoblju Petrokemiju je potrebno dokapitalizirati sa 1,6 milijardi kuna, a u prvoj fazi, koja je u tijeku, trebalo bi prikupiti 500 milijuna kuna, od čega će, kako je ministar Ivan Vrdoljak nedavno najavio, država osigurati 250 milijuna kuna. Napomenuo je i kako je ulaganjem najvažnije osigurati konkurentnu proizvodnu cijenu na regionalnom tržištu.     

Komentara 8

ST
stefj
08:59 23.08.2014.

Tja, ovo je jako dobar primjer kako su sindikati i politika uništili tvornicu. I nikom ništa... Nitko niti ne istražuje kuću u Londonu ili nove aute kojim se vozikaju sindikalni čelnici, a kada novinari probaju nešto istražiti ili napisati, onda im se prijeti... Glume Jimmy-a Hoffu, no još kratko će to trajati.

TV
tvrtko3
09:22 23.08.2014.

Sjećam se 2012. kada je Čačić stidljivo govorio o privatizaciji Petrokemije. Odmah je sindikat osnovao "stožer za obranu petrokemije" , mediji su svestrano podržali "stožer" u stilu "ne damo mi naše, protiv rasprodaje Hrvatske.." i slične bedastoće, i vidi vraga godine gospodnje 2014. pokazalo se da je Čačić bio u pravu. Ali sad je petrokemija zaduženija za 150 mil €, nitkom je više neće, ima DUPLO VIŠE ZAPOSLENIH. zastarjelu tehnologiju...i zacrtan put u propast.

DU
Deleted user
10:07 23.08.2014.

tvrtko3 slažem se. Petrokemija, mislim, nikada od osnutka nije poslovala s dobitkom. To su desetljeća spašavanja, pokrivanja gubitaka iz proračuna. Sad država opet misli prodati udjele jedne visokoprofitabilne, uspješne tvrtke (Končar), kako bi sasula još novca u tu vreću bez dna.----------------------------------------- Zanima me razlika između Željezare Sisak, Kamenskog, Gredelja, Imunološkog zavoda itd., i Petrokemije? Možda se ovi prvi, koje su nemilosrdno bacili na cestu, nisu dosjetili, pa osnovali Stožer Za Obranu, i udarili u "domoljubne" žice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije