Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijavili HEP

RWE Energija optužuje HEP za rušenje slobodnog tržišta

RWE Energija
Foto: RWE Energija
09.02.2016.
u 14:04

Ističe kako je HEP-ovim pozivom građanima da prijavljuju prodajne predstavnike policiji, kod potrošača stvorena atmosfera opće uznemirenosti.

Čelnici RWE Energije ustvrdili su na konferenciji za novinare da HEP pokušava uništiti slobodno tržište električne energije i onemogućiti kupcima slobodan izbor opskrbljivača, te naglasili da je direktna prodaja zakonit i uobičajen način prodaje električne energije.

 Osvrćući se na HEP-ovu kampanju kojom ukazuje na lažno predstavljanje akvizitera drugih opskrbljivača, predsjednik Uprave RWE Energije Zoran Miliša rekao je da HEP zadnjih dana provodi jaku medijsku kampanju kako bi uništio druge opskrbljivače pa tako i RWE Energiju. Zbog toga je RWE Energija HEP prijavila HERA-i, Ministarstvu gospodarstva, a obratila se i premijeru Oreškoviću.  

U RWE Energiji tvrde da HEP svojim medijskim proglasima upozorava na akvizitere drugih opskrbljivača koji se lažno predstavljaju kao djelatnici HEP-a, tražeći od klijenata niz osobnih podataka kako bi promijenili opskrbljivača. 

Osuđujući te aktivnosti, Miliša ističe da HEP-ova kampanja RWE Energiji stvara veliku poslovnu štetu i oduzima klijente s kojima imaju višegodišnje ugovore. Ističe kako tek 15 posto potrošača koji bi htjeli promijeniti distributera na kraju to i učini, dijelom i zbog podmetanja HEP-a. 

Tvrdi kako HEP svojim medijskim objavama direktnu prodaju električne energije proglašava nezakonitom, što je protivno važećoj zakonskoj regulativi.

"HEP u svojim medijskim proglasima iznosi niz neargumentiranih optužbi na račun 'pojedinih tržišnih opskrbljivača' bez navođenja konkretnih podataka o tome tko su ti opskrbljivači ili njihovi prodajni predstavnici koji su navodno počinili nepoštene i zavaravajuće radnje obmane građana", kazao je Miliša. 

Ističe kako je HEP-ovim pozivom građanima da prijavljuju prodajne predstavnike policiji, kod potrošača stvorena atmosfera opće uznemirenosti.

Navodi kako se prodajne predstavnike privodi, verbalno i fizički napada i to samo zato jer kucaju na vrata i pokušavaju građanima ponuditi nešto jeftinijie od onoga što su imali do sada. 

"Medijska kampanja HEP-a, pogotovo zadnjih mjesec dana, stvorila je atmosferu u kojoj se kupci boje sklapanja ugovora  putem direktne prodaje što je dovelo do izravnog urušavanja tržišnog natjecanja. Radi se o opstrukciji tržišne utakmice i izravnom utjecaju na slobodan izbor potrošača. Da stvar bude gora, dolazi do raskida ugovora s građanima koji su već duže vrijeme naši korisnici i to samo zato što je objavljeno da postoji samo jedan ispravan opskrbljivač u Hrvatskoj komu se može dati povjerenje", kaže prvi čovjek RWE Energije. 

Po podacima koje je iznio, RWE je drugi najveći opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj s više od 105.000 korisnika.

Voditelj za regulatorna pitanja RWE-a Mladen Čavić istaknuo je da postoje četiri ključna elementa kroz koji HEP ODS (Operator distribucijskog sustava) otežavaju poslovanje drugim opskrbljivačima. Postupci promjene opskrbljivača  se, među ostalim, obustavljaju jer HEP nema formiranu bazu podataka OIB-a svih korisnika mreže, potom zato što ne postoje pravila za razgraničenje potrošnje i očitanja brojila.

HEP-u zamjera i što ne dozvoljava uvođenje jedinstvenog računa te što, kako tvrdi, na kućne adrese potrošača koji nisu njegovi klijenti dostavlja letke kojima upozorava na navodne prijevare i daje striktne naputke za raskide ugovora s postojećim opskrbljivačima.

>>Alstom i Siemens tužili HEP Državnoj komisiji za javne nabave

 

Ključne riječi

Komentara 3

DA
davorrrr
15:23 09.02.2016.

prodajni predstavnici rwea se ljudima predstavljaju kao da su iz hepa i kazu im da su dosli ocitati struju... Obmanjuju ih i navode da potpisuju ugovore s njima. Nisu bas nevinasca kako njihov direktor tvrdi...

ST
sttipe
22:28 09.02.2016.

U njemačkoj je slobodno, nek tamo idu...

LA
lauvergne
17:45 12.01.2017.

Dobro jutro, Vi ste podnijeli, zabrana o bankarstvu i ne imati naklonost banaka ili bolje imate projekt i potrebu financiranja, loše datoteku kredita ili je potrebno novca za platiti račune, fond za ulaganje u tvrtke. Dakle, ako trebate posuditi novacc ne oklijevajte da me kontaktirate putem e-maila. e-mail: patricklauvergne@zoho.com nema ozbiljna osoba refren hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije