Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova fronta

Rusi kreću u plinski rat s Amerikom

vladimir putin
05.02.2016.
u 21:45

Gazprom će svim silama pokušati izgurati s tržišta rastuću prijetnju – izvoz američkog ukapljenog prirodnog plina

Nakon što je saudijska politika proizvodnih kvota snažno utjecala na potop cijena nafte kako bi se s tržišta izbacili američki proizvođači, sličnom strategijom na plinskom tržištu mogla bi se poslužiti Rusija. Naime, inozemni energetski analitičari sve glasnije govore da svijetu prijeti cjenovni rat kojim bi ruski Gazprom pokušao izgurati s tržišta rastuću prijetnju – izvoz američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Naime, početkom siječnja na terminalu Sabine Pass u Louisiani ukrcan je prvi LNG tanker čime je SAD ušao u klub izvoznika plina koji proizvodi iz škriljevca.

Amerika misli ozbiljno

Prema predviđanjima, isporuke američkog ukapljenog plina trebale bi se intenzivirati u drugom dijelu godine. Da Amerika misli ozbiljno, govori i podatak da se trenutačno gradi pet LNG terminala, a još je šest u planu. Terminali koji se grade imali bi kapacitet od 65,3 milijuna tona godišnje u što će biti uložene 33,4 milijarde dolara. Na takve brojke Rusija ne može ostati mirna. Prema navodima upućenih izvora Financial Timesa bliskih Gazpromu, vodstvo tvrtke raspravljalo je o strategiji rušenja cijena plina. Analitičari smatraju da bi pokretanje Gazpromova cjenovnog rata imalo dva moguća cilja. Prvi je da u kratkom roku učini (pre)skupima američke isporuke ukapljenog plina za europsko tržište. Drugi je cilj da investicije u LNG terminale na dulji rok postanu neisplative. Za prvi je cilj potrebno da cijena plina na europskom spot tržištu padne ispod troškova prijevoza. Prema mišljenju Thierryja Brosa, analitičara tržišta plina u Société Générale, to bi se moglo dogoditi već u drugom polugodištu. No, sudeći po izjavi zamjenika izvršnog direktora Gazproma Aleksandra Medvedeva na ovotjednom sastanku s ulagačima u New Yorku, američki izvoz plina već je neekonomičan.
Logična priča

– Unatoč prevladavajućem mišljenju na tržištu da sjevernoamerički ukapljeni plin može promijeniti trenutačni cjenovni model u Europi, u stvarnosti to uopće nije slučaj – izjavio je Medvedev. Izračuni govore kako bi istiskivanje Amerikanaca stajalo Gazprom ove godine 1,3 milijarde dolara – jedan posto vrijednosti godišnje prodaje. Energetski stručnjak Jasminko Umičević ovakav scenarij smatra “logičnom pričom”.

– Kratkoročno Rusi mogu spustiti cijenu, ali je pitanje koliko je dugo mogu održavati – smatra Umičević. S druge pak strane profesor zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Igor Dekanić ističe kako je američki plin zbog velike ponude u proteklih nekoliko godina bio gotovo dvostruko jeftiniji od europskog plina.

– Glavnina proizvodnje ruskog plina nalazi se u sjeverozapadnom Sibiru što dosta utječe na cijenu transporta do ruskih LNG terminala. Teško mi je povjerovati da će Gazprom krenuti u cjenovni rat jer je već dosta pogođen padom cijene i potražnje u EU – ocjenjuje Dekanić.

>> Putin jača snage ISIL-a u Siriji

Komentara 63

Avatar nisam rekao
nisam rekao
12:18 06.02.2016.

mason 05.02.2016 u 23:11h Sigurno sada tipkas na ruskom racunaru a sigurno vozis ladu. .. kamiondžija ti tipkaš na kineskom računaru. Pogledaj malo bolje etikete . A i delove za te tvoje taljige su iz Kine taljige su iz Kine

BK
B Kosa
12:44 06.02.2016.

americke plinske konpanije su u privatnim rukama, i nece davati plin ispod cjene na gubitak. Rusi mogu za kratko davati svoj plin i na gubitak

AN
anticenzura
22:22 05.02.2016.

Americko nista ne kupujem, radije postim. Sve dok se ne upristoje i ne prestanu terorizirati i kolonizirati citav svijet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije