Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plinski sumit

Royall Shell potvrdio interes za istraživanje nafte i plina u Jadranu

platforma
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
23.10.2014.
u 17:14

Na summitu sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je kao uvodničar govorio na panelu o prilagodbi novoj energetskoj realnosti

Dick Benschop, jedan od čelnih ljudi naftnog diva Royall Shell na plinskom summitu Financial Timesa u Londonu potvrdio je za Hrvatski radio interes za istraživanje nafte i plina u Jadranu.

– Vrlo je važno da zemlje znaju imaju li vlastitih izvora. Shell uvijek traži mogućnosti da pomogne tim zemljama – kazao je Benschop, potpredsjednik plinskog poslovanja i dodao kako je riječ o "važnoj strateškoj odluci za Hrvatsku".

Na summitu sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je kao uvodničar govorio na panelu o prilagodbi novoj energetskoj realnosti. – Hrvatska ima jasan potencijal da postigne energetsku neovisnost i postane važno energetsko čvorište u regiji Jugoistočne Europe. Da bismo osigurali da se naši interni izvori razvijaju uz primjenu najbolje svjetske prakse i najviših standarda zaštite okoliša, trebamo partnerstvo s vodećim ljudima industrije – naglasio je Josipović koji je otvorio raspravio o temi kako u Europi smanjiti ovisnost o ruskom plinu te kako osigurati nove opskrbne smjerove i konkurentnost Europe s obzirom na jeftine izvore energije u SAD-u.

Otvaranje novih pravaca

Govoreći o ciljevima koje Europa mora ispuniti na polju energetike, hrvatski predsjednik naglasio je kako je poboljšanje sigurnosti opskrbe jedan od najistaknutijih, ali i dodao da su konkurentnost i cijene energenata te zaštita okoliša jednako važni. Govoreći pak o povećanju sigurnosti opskrbe, Josipović je kazao kako se ona može postići samo diverzifikacijom izvora plina i otvaranjem novih tranzitnih smjerova.

Foto: Ured predsjednika

FOTO: Ured Predsjednika RH

– U relativno kratkom vremenu postigli smo velik napredak, otvarajući našu zemlju investicijama u energetiku koje imaju za cilj daljnji razvoj bogate povijesti proizvodnje ugljikovodika u Hrvatskoj. Da bismo osigurali da se naši interni izvori razvijaju uz primjenu najbolje svjetske prakse i najviših standarda zaštite okoliša, trebamo partnerstvo s vodećim ljudima industrije. Ove će mjere potaknuti našu domaću proizvodnju zemnog plina do kraja ovog desetljeća i utrti put energetskoj samodostatnosti Hrvatske – zaključio je predsjednik u svom izlaganju.

Josipović 'pogodio u sridu'

Na sastanku se moglo zaključiti kako će LNG biti jako važan dio cjelokupne jednadžbe, a Litva koja otvara svoj LNG sljedeći ponedjeljak i financirala ga je EU i investicijska banka, tj njihov ministar energetike, kazao je da je politička volja tu ključna i ohrabrujuće je da predsjednik Josipović to toliko podržava.

Urednik FT-a je pitao predsjednika što je ključna stvar za Hrvatsku koju bi Europska unija i SAD trebale podržati da se poveća energetska sigurnost RH?

– LNG, što EU već podržava, offshore, potreba za investitorima i rješavanje pitanja MOL-a tako da se što prije nađe zajedničko novo rješenje. Podrška i pomoć Europskoj unije je tu svakako bitna to jest može pomoći – kazao je Josipović.

Bivši Obamin savjetnik za energetiku Jason Bordoff rekao je odmah nakon prvog govora da je "pogodio u sridu" s argumentima da nije samo stvar dovođenja novog plina, nego kako taj plin dolazi iz jedne zemlje u drugu i da je infrastruktura među EU zemljama jednako krucijalna. Ovo je bilo najjače primljeno među industrijom.

>> Ivo Josipović moderator u energetskom ratu

Komentara 7

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
18:14 23.10.2014.

Tvrtka koja povezuje Veliku Britaniju i Nizozemsku. To je Josipovićev "strateški plan" potpisan s Velikom Britanijom. Vitalne gospodarske i poglavito geostrateške resurse dati politikama onih zemalja koje su najviše napora uložile da Hrvatska ne postane samostalna država. Još jedan nasrtaj na hrvatske nacionalne interese predsjednika države. Pali li se alarm hrvatskom narodu? Znate li da autoceste također planiraju dati Velikoj Britaniji? A kad nekome prodaš cestu, nisi dao samo cestu već strateški interes prepustio drugoj državi i drugoj politici čime si sebe doveo u podređen i ovisan položaj, a o ovom slučaju riječ je o državi i politici koja ima svoje "regionalne" planove s Hrvatskom koje korak po korak ostvaruje od 2000 godine. Nije riječ samo o pukoj utrci za novac, ovdje se radi o važnijim i ozbiljnijim stvarima, o geostrateškom preslagivanju i preraspodjeli moći što se lomi preko leđa neukog hrvatskog čovjeka zbog odnarođene vladajuće kaste koja prezire i narod i državu.

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
17:02 26.10.2014.

Bravo, INU su unistili, da bi dali tudoj kompaniji da icrpljuje nasa prirodna dobra. Samo da napomenem INA je imala i kadrove i tehnologije za istrazivanja plina / nafte ali je namjerno unistena.

KO
kojesta
12:29 27.10.2014.

groza, grozno, najgroznije.... uf, bas shell. on je razlog vjecitog rata na pr. u nigeriji, on je htio kupiti donjesk-bazen u ist. ukrajini, ljudi, pa hr. politika ponasa se ko najgora smrdljiva ulicarka, u smislu "hajd, dam ti za 10.- e". a cipar, napr.? imaju oko sebe najvece leziste plina na mediteranu, pa jesu li zato bogati i neovisni? ne, drugi buse, a cipar evropi na grbaci... svasta, ljudska glupost (i pohlepa) ocito nemaju granice. od ovakvih vijestiju se meni dize kosa na glavi, a tamo netko slatko se smijesi u kamere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije