Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nanobit

Radnike teško nalaze, a prihod 
je skočio sa 24 na 50 milijuna kn

03.04.2014., Zagreb - Zoran Vucinic i Alan Sumina, suvlasnici IT tvrtke Nanobit u kojoj zaposljavaju 50-ak mladih strucnjaka.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
15.09.2015.
u 11:00

Za unapređenje poslovanja pomogla im je i nagrada za EY poduzetnika godine

Tvrtka Nanobit u samo godinu dana udvostručila je prihode sa 24 na oko 50 milijuna kuna, a broj zaposlenih sa 40 na 70 djelatnika i time dijeli uspješnu sudbinu velikog broja domaćih tvrtki iz IT sektora čija je proizvodnja namijenjena prije svega izvozu, ali i dokazala da je bila pravi izbor za nagradu za najboljeg poduzetnika u zemlji, koju je ove godine osvojila na izboru koji organizira konzultantsko-revizorska kuća EY u čijem su žiriju domaći istaknuti poduzetnici.

Ta ih je nagrada i odvela na svjetsko natjecanje EY poduzetnika godine.

Novi kontakti

– Nagrada nam je pomogla zbog ostvarenog kontakata s ljudima koji su povezani s industrijom mobilnih igara te trenutačno s nekima od njih već surađujemo kako bismo svoje postojeće proizvode dodatno unaprijedili – kaže Zoran Vučinić, koji je uz Alana Suminu osnivač tvrtke i koji će zajedno biti dio žirija u izboru najboljeg poduzetnika za ovu godinu.

Kaže da je osvajanje nagrade više odjeknulo u inozemstvu nego u Hrvatskoj, pa je tako za njihovu priču postojao velik interes europskih i američkih medija s obzirom na to da dolaze iz male zemlje. Smatra da bi se i kod nas trebalo više govoriti o pozitivnim poduzetničkim pričama kako bi se promicalo poduzetništvo u zemlji, a možda i motiviralo neke nove generacije da krenu njihovim koracima.

Nanobit su osnovali 2008. kada je i počela izrada prve aplikacije "Tap & Track" koja je 2009. plasirana na Apple App Store. Najizdašniji proizvod bila je igra Superstar Life koja je odmah postala hit u Americi, V. Britaniji i Australiji. Tu su i Fashion Design World, igra za ljubitelje mode, Chef Town, igra za ljubitelje kuhanja, Pet City, igra za najmlađe koji vole životinje.

Trenutačno je najuspješnija igra Hollywood Story, koja je dostupna na Appleovoj online trgovini, a kroz mjesec dana trebala bi postati dostupna i u Androidovoj online trgovini.

U skoroj budućnosti, kažu, sve će se njihove igre paralelno puštati na Appleovu i Androidovu tržištu. A u planu imaju i otvaranje podružnica izvan zemlje, u San Francisu i Berlinu.

I oni poput ostalih IT tvrtki imaju problem nalaženja kadrova, kojih nema dovoljno, posebno zato što mnogi mladi iz njihove branše odlaze u inozemstvo.

Potraga za kadrovima

– Prednosti rada vani, kada je riječ o IT-u, nisu toliko velike kao u nekim drugim granama. Plaće su malo veće nego ovdje, no znatno su veći troškovi života pa objektivno prednosti nisu toliko velike. A mogućnosti napredovanja ovdje i vani gotovo su iste – kaže Vučinić.

Ipak, kaže, imaju problema s pronalaženjem kadrova, s obzirom na to da su u specifičnoj industriji koja u RH nije previše zastupljena.

– Zadovoljan sam što sve više mladih ljudi želi raditi kod nas i primjećujemo velik rast interesa mladih upravo s fakulteta koji su prepoznali našu tvrtku kao inovativnu i perspektivnu pa se vrlo često i sami prijavljuju u Nanobit nakon završenog fakulteta. Vjerujem da je tome doprinijela i ljetna praksa koji imamo u Nanobitu, tako da studenti mogu iskusiti kako je to raditi u našoj tvrtki i znatno prije nego li završe studij – kaže Vučinić. 

>> Domaća tvrtka Nanobit u borbi za prestižnu nagradu EY Svjetski poduzetnik godine

>> Počele prijave za izbor EY poduzetnika godine

Komentara 2

TH
than
02:47 17.09.2015.

Koja prodaja magle. Znaci po ovome mladi odlaze van, jer su u gubitku ?!?!

DU
Deleted user
13:46 17.09.2015.

Dečki moji vani su plaće 5 puta veće, i mogućnost mijenjanja posla je gotovo beskonačna. Nemojte nas praviti budalama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije