Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadarska Adria

Radnici spremni povući stečaj koji su pokrenuli

27.02.2015., Zadar - Prosvjed radnica Adrie, koje su jutros blokirale ulaz u tvornicu stecajnom upravitelju.
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
04.03.2015.
u 19:45

Podravka: 
Morali smo tražiti novog partnera za Evu jer Adria nije mogla ispuniti naše zahtjeve

Radnici zadarske Adrije još se nadaju da mogu povući pokretanje stečaja koji su, naime, sami i inicirali pa stečajnom upravitelju još ne dopuštaju ulazak u tvornicu. Nada da će ih spasiti strateški partner s kojim je u siječnju potpisan sporazum izgubljena je. Štoviše, potencijalni ulagač uzeo je limenke, isplatio tek dio novca i nestao.

Bez plaće od kolovoza

Predsjednik PPDIV-a Šime Orešković predočio nam je sporazum koji je potpisao sindikat i predstavnik strateškog partnera Marko Lukić, inače umirovljeni general HV-a i predsjednik stranke Zavjet za Hrvatsku, a koji je u siječnju i obećao da će predati pismo namjere, no to se nije dogodilo. Prije mjesec dana pisalo se da Lukića istražuje kriminalistička policija zbog financijskih prijevara u nekim drugim slučajevima. Kako nam prepričava Orešković, radnici su predali Lukiću zalihe od oko 125.000 limenki vrijednih od 300 do 400 tisuća kuna, a Lukić im je obećao da će ih prodati i isplatiti im zaostale plaće.

U Adriji je zaposleno 150 ljudi, a od kolovoza nisu primili plaću.

– No Lukić je nestao s konzervama, isplatio radnicima po tisuću kuna, ali i izostavio njih 40, a mi mu više ne možemo ući u trag – kaže Orešković.

Za radnike kaže da su bili naivni prepuštajući konzerve tzv. predstavniku strateškog partnera.

Dug se penje na oko 200 milijuna kuna, a izgubljena je i veterinarska dozvola zbog koje više nema mogućnosti proizvodnje. Zbog toga je i njihov glavni dugogodišnji strateški partner – Podravka, koja je 2006. godine otkupila brend Eva od Adrije, morala preseliti proizvodnju, objašnjava Orešković.

– Naša je kompanija prije otprilike dvije godine bila prisiljena tražiti novog partnera u proizvodnji ribljih konzervi pod markom Eva zato što tadašnji poslovni partner Adria Zadar nažalost nije mogao ispuniti tražene zahtjeve. Novog partnera za spomenutu proizvodnju pronašli smo u tvrtki Ostrea Stankovci, koja u ovome trenutku zadovoljava naše trenutačne potrebe – odgovaraju u Podravci.

Spas i u stečaju

– Stečaj je izazvan prodajom brenda Eva, velikim dugovima društva, višemjesečnoj nemogućnosti rada i neisplati plaća te potpunoj neodgovornosti uprave – kaže Orešković.

Miodrag Lacić nekad je bio većinski vlasnik Adrije pa potom direktor. Stečajni upravitelj Dragan Bijelić kaže da nije nemoguće da i u stečaju uđe strateški partner te spasi proizvodnju i radna mjesta. Ulazak strateškog partnera predviđeno je u predstečajnoj nagodbi, a potencijalni ulagač trebao je uložiti 40 milijuna kuna. 

>> Radnice Adrije stečajnom upravitelju blokirale ulaz u tvrtku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije