Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijest se ponavlja

Građevinski radnici ponovno odlaze na 'bauštelu'. U EU mogu zaraditi osam puta više nego u RH

radnici
Foto: Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
02.09.2014.
u 12:04

- To nije ništa čudno jer, primjerice, iskusan tesar, koji k tomu zna pratiti konstrukcijske nacrte, može zaraditi između 3500 i 4000 eura, a zidari i armirači ipak manje - kaže Željko Ištuk, županijski povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske

Kvalitetan majstor u Europskoj uniji može zaraditi osam puta više nego u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije.

Nakon četrdeset godina, ponovno, naime, dolazi do toga da građevinski radnici odlaze u 'na bauštelu'. Do toga je došlo zbog sloma građevinskog sektora u kojem je barem 30 tisuća ljudi ostalo bez posla, pa su mnogi odlučili svoje usluge ponuditi na tržištu EU. I dok su nam nekada kući stizale njemačke marke, danas nam stižu euri s europskih 'bauštela'.

- To nije ništa čudno jer, primjerice, iskusan tesar, koji k tomu zna pratiti konstrukcijske nacrte, može zaraditi između 3500 i 4000 eura, a zidari i armirači ipak manje - kaže Željko Ištuk, županijski povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske, prenosi Glas Slavonije. Zdenko Karakaš iz Udruge poslodavaca u graditeljstvu pri HUP-u složio se da odlijeva radne snage ima, no nije se složio s Ištukom u svezi iznosa. Prema Karakaševoj procjeni, iznosi koje takvi radnici zarađuju znatno su manji. Međutim i to je znatno više od 4500 kuna koliko u Hrvatskoj iznosi prosječna plaća u građevinarstvu.

Cijeli članak čitajte ovdje

>> Njemačka traži zidare – plaće i do 3000 eura mjesečno!

Komentara 2

HR
hrfila78
06:12 03.09.2014.

ahahaha 3500-4000 € jest klinac kakve li lazi i izmisljotine

TV
tvrtko3
08:28 03.09.2014.

Evo drug sindikalac da ti kažem koliko može zaraditi građevinski radnik u npr. Njemačkoj. Ovo što ti navodiš možda zaradi šef gradilišta, a radnik prosječno 1500-1600 €.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije