Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraft pivovara

Prvo Zmajsko pivo rasprodano za samo dva tjedna

03.10.2014., Zagreb - Vlasnik Zmajske pivovare Andrej Capka
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
06.10.2014.
u 11:00

Andrej Čapka u zagrebačku je Zmajsku pivovaru investirao 3 milijuna kuna, od kojih je najveći dio kredit HBOR-a

Entuzijazmom i kvalitetom daleko više nego srećom ili spletom okolnosti hrvatski je kraft pokret poprimio zaslužene razmjere. I na ovojesenskom okupljanju proizvođača kraft piva vidjelo se kako je sve to više od pukog trenda, nešto što je u Hrvatsku stiglo da ostane. U prvoj hrvatskoj kraft pivovari, u 370 kvadrata u Baštijanovoj ulici u Zagrebu, svoje Zmajsko pivo kuha majstor Andrej Čapka.

U poslu obitelj i prijatelji

– Kulturno sam i do sada živio. Programirao sam u udobnom klimatiziranom uredu, bio za to plaćen. Ali, ovo je ono što sam želio. Godinama se bavim pivom i pivovara je nekako bila logičan korak – kaže Čapka čija je Zmajska pivovara rezultat impresivnog prijateljsko-obiteljskog pothvata i daleko više od avanture.

– Vrijednost je investicije tri milijuna kuna, najveći dio je kredit HBOR-a, moja osobna sredstva, ali i pomoć prijatelja i obitelji. Moj prijatelj Hrvoje Čirjak zadužen je za financijsku konstrukciju, a ja se s prijateljem Bojanom brinem o pivi. Na kraju poslovnog plana, što je nekih 14-15 godina, trebali bismo imati desetak zaposlenih. Polagano ćemo i proširivati ponudu na još nekoliko etiketa – ističe Čapka.

Entuzijazam je tako prerastao u ozbiljan posao. Rizik je očito dobro proračunat – u samo dva tjedna Zmajska je pivovara prodala svih početnih dvije tisuće litara svijetlog Pale Alea i tamnog Portera, vrsta piva koje se tamo proizvode, 400 litara samo u prvom vikendu neslužbenog predstavljanja u popularnom Tolkien'su. Sada Andrej kuha nove četiri tisuće.

– Imamo već brojne pozive s različitih strana, što je odlično, no kvaliteta mora uvijek ostati ista ili bolja, naše pivo uvijek mora biti odlično pa tako kapacitete nećemo širiti tek da bismo zadovoljili tržište. Iako smo prva pivovara koja proizvodi flaširano kraft pivo, nismo nikakva konkurencija velikim pivovarama. Zapravo smo suprotno, očekujemo da će zbog nas, ali i drugih proizvođača, kraft piva postati još popularnija. Mi smo nadogradnja postojećoj ponudi, i drugdje se događalo da se povećava prodaja lager piva pojavom krafta. Ovdje je riječ o utjecaju više nego o količini, jer udio našeg piva gotovo će uvijek biti zanemariv. Naš je kapacitet oko 1500 hektolitara na godinu, što nije dovoljno ni da se isperu cijevi kakve velike pivovare – kaže majstor Čapka.

Originalnost na cijeni

Zmajska je pivovara u potpunosti samostalan pogon, tu je i punionica kapaciteta 3500 boca na sat s etiketirnicom, parom pogonjena kuhaonica. Rezultat je odlično ocijenjen proizvod na RateBeeru i Untappdu, portalu i aplikaciji za ocjenjivanje piva.

– Hrvatski kraft danas je ozbiljan pokret u kojem se cijeni originalnost i kvaliteta, na natjecanju će, recimo, teško pobijediti isto pivo. Može pobijediti samo neko drugo, bolje. Takva je originalnost zapravo i omogućila otvaranje ovakve pivovare, nadam se ne i jedine ovakve u nas – kaže Čapka.

>> Oktoberfest nikad ne spava: Evo kako izgleda jedan dan u životu radnika

Komentara 1

QU
queta
19:42 06.10.2014.

Izvrsno pivo, Pale Ale je osobito izvrstan! Bravo Zmajska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije