Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigmat iz Gromačnika

Promet im raste od 2009. pa razmišljaju o povećaju plaća radnicima

Sigmat
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
11.02.2015.
u 12:22

Lani su se probili na američko tržište, a sada u rad uvode i robote za zavarivanje.

Izvozno orijentirana tvrtka "Sigmat" iz Gromačnika kod Slavonskog Broda učinila je još jedan značajan korak prema automatizaciji i osuvremenjivanju proizvodnje. Nabavkom robota za zavarivanje japanske proizvodnje, sustava kakvih u Hrvatskoj ima tek nekoliko, pružena je velika pomoć i olakšan posao radnicima.

Vrijedan je 600 tisuća kuna, a sa 50 posto tog iznosa sufinanciran je potporom Hrvatske agencije za malo gospodarstvo. Zahvaljujući visokoj preciznosti i automatizaciji, robot će omogućiti ugovaranje novih poslova i povećati konkurentnost tvrtke, te će omogućiti izradu složenih i zahtjevnih sklopova.

- Riječ je o robotu koji zavaruje sam i koji odrađuje ono što je do sada radio čovjek. Naravno, uz njega i dalje mora biti educirano osoblje koje poznaje tehnologiju zavarivanja i koje ga zna isprogramirati – kaže vlasnik i direktor Sigmata Mato Sigurnjak. Robot se sastoji od stroja za zavarivanje, mehaničke ruke koja ga pokreće i programske jedinice, a prednosti su mu veća brzina i uvijek jednaka kvaliteta. Za razliku od čovjeka, on se ne mora odmarati. Njegovi zavari u konačnici su jeftiniji i kvalitetniji, pa u tvrtki razmišljaju o kupnji još jednoga koji bi koristili za drugi postupak zavarivanja. Robot, međutim, nije jedini stroj kojim je obogaćen vozni park ove tvrtke sa četrdesetak zaposlenih. Ti su i peć za žarenje, hidraulična preša, savijačica cijevi te strojevi za poliranje, elektrootporno zavarivanje i brušenje, koji će služiti u proizvodnji novih proizvoda namijenjenih europskom tržištu.

Tvrtka koja je najpoznatija po proizvodnji ograda od inoxa izvozi u zemlje regije, Njemačku, Austriju, Norvešku i Portugal, a lani se s jednim svojim proizvodom po prvi puta uspjela probiti i u Ameriku.

- Amerikancima smo prodali više komada sondi za uzimanje uzoraka zemlje. Ne radi se o nekom velikom poslu, ali značajno je što smo napravili prvi korak na planu izvoza u SAD. Nadamo se da je to samo početak konkretnijeg proboja na to tržište – ističe Sigurnjak.

Sigmat je lani ostvario 35 milijuna kuna prometa, a čista dobit iznosila je 3,5 milijuna kuna. Time je nastavljen trend rasta poslovanja od pet do 10 posto godišnje, koji traje od 2009. godine. U tvrtki su tijekom proteklih godina imali velikih ulaganja u nove tehnologije i to bi im se sada trebalo vratiti, pa razmišljaju o tome da radnicima povećaju plaće. 

>> Sigmat se okrenuo izvozu pa mu i u krizi promet raste

Komentara 1

MA
malaplava
16:52 11.02.2015.

firma u kojoj ako znaš i želiš napreduješ,jedno od rijetkih pozitivnih i zdravih okruženja za kvalitetnog radnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije