Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Appleovi rezultati

Prodaja iPhonea u svijetu podbacila

iPhone
Foto: Reuters
1/4
28.07.2016.
u 08:15

U drugom kvartalu 2016. za čak trećinu podbacilo je kinesko tržište, a kupci očito više i ne žele svako malo mijenjati svoje mobitele

Appleov iPhone, od kraja lipnja 2007. do danas prodano je oko milijardu primjeraka, pokazuje znakove “štucanja”, potvrđuju Appleovi rezultati za drugo tromjesečje 2016. Prodano je 40,4 milijuna ovih pametnih telefona, manje nego lani, pa je i prihod kompanije pao za 14,6%, na 42,4 milijarde, a dobit 27%, na 7,8 milijardi dolara.

Prodaja je za trećinu, podbacila u Kini, najvećem tržištu iza SAD-a. Analitičari kažu da je to zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

– Potražnja je pala i jer su novi modeli Samsunga i Huaweija puno konkurentniji nego lani – kažu upućeni i dodaju da potrošači više tako često ne mijenjaju svoje mobitele za novije i bolje.

I šef Applea Tim Cook ustvrdio je da se manje ljudi odlučilo uzeti iPhone 6S, uveden prošle jeseni, na što baš i nisu računali. Ni prvi “socijalni” model iPhone SE za šire, platežno slabije tržište, nije donio prevelik pomak.

– Možda se to i moglo predvidjeti, iako mi nismo isprve tako mislili, trebalo nam je neko vrijeme da shvatimo – priznao je Cook kojem će za mjesec dana biti pet godina otkako stoluje Appleom.

Novi model, iPhone 7, trebao bi biti predstavljen u rujnu. 

>> Prihodi Applea ponovno oštro pali zbog pada prodaje iPhonea

Komentara 5

GV
golub Vaso
08:35 28.07.2016.

kinezi imaju svoje mobitele duplo jeftinije istih performansi

HR
Hrabraja
08:34 28.07.2016.

Najgori mobitel, s nevideno najgorom servisnom podrskom u Hrvatskoj.

JU
jurajuric116
09:27 28.07.2016.

pa ne čudim se uopče. evo moja cura uvijek uzme iphone, a ja uvijek andriod ( ne gledam proizvođača nego da je prošlogodišnji flagship, uvijek su na akciji, a bombe od uređaja). i usporedno od baterije, kvalitete fotografija, brzine rada itd... imam bolji uređaj koji platim pola cijene od njenog iphone-a. ne velim ja da ne valja iphone, ali je debelo precijenjen. realno nema ni potrebe mjenjati uređaj svakih par mjeseci. nema neke revolucionarne razlike između novijih i starijih modela, pa da se mjenja iz zezancije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije