Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka

Prerađivači drva moraju izgraditi nacionalni brend

Tihomir Jakovina
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
28.02.2015.
u 23:15

Povećanje godišnje isporuke trupaca na šest milijuna kubika otvorilo bi više od 10.000 novih radnih mjesta, poručili su sudionici

Hrvatski prerađivači drva moraju izgraditi zajednički, nacionalni brend, za što imaju važan preduvjet, a to je odlična drvna sirovina, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na okruglom stolu o stanju u drvnoj industriji, održanom u organizaciji Poslovnog dnevnika u petak u prostoru Hrvatske udruge poslodavaca.

Iznio je podatke prema kojima je u prvih devet mjeseci 2014. izvezeno drvnih prerađevina u vrijednosti 984 milijuna dolara, pa taj sektor sudjeluje sa 10 posto u ukupnom hrvatskom izvozu. Dio sudionika okruglog stola upozorio je na neodrživost sadašnjeg modela u kojem država, kao najveći vlasnik šuma, prepušta prerađivačima nedovoljne količine te sirovine. Jedan od njih je križevački Monolitinvest koji je, prema riječima njegova predstavnika Vladimira Truščeka, iako ima osigurano tržište i izvozi u 30 zemalja, već otpustio 50 ljudi, a sprema još 50 otkaza.

Ministar Jakovina je rekao da Hrvatske šume godišnje posijeku 1,8 milijuna kubika drvne građe, iako je zahtjeva dvostruko više, a u nekim kategorijama i četiri puta više od odobrene količine.

– Siječe se manje od godišnjeg prirasta i tu ima prostora za stručnu raspravu o povećanju proizvodnje, a svakako će se više ulagati u biološku obnovu šume i plantažne nasade – rekao je ministar.

Na izraženu želju dijela nazočnih da se u sektor uvede isključivo tržišno gospodarenje, Jakovina im je rekao – po tržišnom modelu u prvih godinu dana nakon ulaska u EU svi bi hrvatski drvoprerađivači propali. Kako se čulo na okruglom stolu, povećanje godišnje isporuke trupaca na šest milijuna kubika otvorilo bi više od 10.000 novih radnih mjesta.

>> Izvozimo podove u 
cijelu Europu i Japan, a udarna su nam 
radna snaga – žene

>> U izvoz ide čak 65% proizvoda od drva

Komentara 2

UZ
uzor10
09:13 01.03.2015.

Još samo malo i ovog ljepotana nadprosječno inteligentnog vise necemo gledati,vraćaj se u Bukovlje al poticaja vise nema sirovino.

MA
marionete
10:25 01.03.2015.

grobar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije