navigacija Kompanije i tržišta 105
kada Stečaj

Predstečajna nagodba nakon 60, a ne 30 dana neplaćanja

Prihvaćen je dio primjedbi, nagodbe u tisućama tvrtki kreću od listopada

Predstečajna nagodba nakon 60, a ne 30 dana neplaćanja

Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'

Rok u kojem se neka tvrtka smatra nelikvidnom i njezina uprava mora pokrenuti postupak predstečajne nagodbe pomaknut će se sa 30 na 60 dana.

Popustili upravi

Jedna je to od većih izmjena u konačnom prijedlogu zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi o kojemu će vlada raspravljati na današnjoj sjednici. Novi zakon trebao bi biti donesen do kraja rujna, a već od listopada pokrenut će postupke predstečajne nagodbe u dvadesetak tisuća blokiranih i insolventnih tvrtki. Ministarstvo financija najavilo je da će 200 njihovih službenika u najkraćem mogućem roku pokušati uvjeriti vlasnike blokiranih tvrtki i njihove vjerovnike da pripreme održiv plan ili će završiti u stečaju. Postupak nagodbe odvijat će se izvan sudske procedure, na što su prošlih mjeseci stigle mnoge primjedbe. Veliki dio ih je i uvažen i ugrađen u konačni prijedlog zakona. Prihvaćene su primjedbe Hrvatske udruge poslodavaca i Kluba zastupnika HDZ-a da uprave koje su postupale s pažnjom dobrog gospodarstvenika ne odgovaraju zbog likvidnosti tvrtki. Poduzetnik u stanju nelikvidnosti ne smije poduzimati one radnje koje bi za posljedicu imale oštećenje ili dovođenje vjerovnika u neravnopravni položaj, a HUP smatra da bi prodaja imovine koja ne služi osnovnoj djelatnosti trebala biti izuzeta iz te odredbe jer takva prodaja može povećati likvidnost tvrtke. Prihvaćen je prijedlog Fine i SSSH da prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, među ostalim, sadrži popis imovine i prava dužnika koji su upisani u odgovarajuće upisnike te izjavu da sklapanje predstečajne nagodbe neće utjecati na tražbine radnika.

Ne na štetu radnika

Radi pravednije raspodjele prava glasa i izbjegavanja preglasavanja vjerovnika, vjerovnici će se dijeliti na tri ili više grupa, od kojih jednu čine tijela javne uprave i poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, drugu financijske institucije, a treću ostali vjerovnici koji se ovisno o specifičnosti tražbina mogu dodatno podijeliti. Plan financijskog restrukturiranja smatra se prihvaćenim ako za njega glasuju vjerovnici čije tražbine prelaze polovinu vrijednosti prijavljenih tražbina za svaku grupu vjerovnika.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija