Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonko Ivanušić

Predsjednik uprave Sava Rea: Za nas se ne zanima samo Adris, ima ih još

Zvonko Ivanušić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
01.09.2014.
u 12:05

Nismo reotkupljivali dionice da se štitimo od CO-a, to nam nije strategija

O tome cilja li Adris na tržište osiguranja Slovenije mogućim preuzimanjem reosiguranja Sava Re nagađa se mjesecima, no manje je poznato da je Croatia osiguranje već kupovalo njihove dionice. Danas je udio CO-a i Adrisa u slovenskom reosiguravatelju preko skrbničkih računa Splitske banke i RBA oko 15 posto. O stavu prema Adrisu i CO-u te poslovanju tvrtke razgovarali smo sa Zvonkom Ivanušićem, predsjednikom uprave Sava Rea.

Glasine da vas kupuje Adris podgrijalo je gašenje Croatia Lloydsa. Koliko ima istine u njima, jeste li u tajnim pregovorima?

O Adrisu nema potrebe da ja govorim, to je u nadležnosti vlasnika. Htio bih samo reći da mi s Croatia Lloydsom povijesno odlično poslujemo, čak i kad su politički odnosi Slovenije i Hrvatske bili na dnu. Kao reosiguravatelj bavimo se zbrinjavanjem viška rizika, za što je potrebna velika diversifikacija i dobro nam dođu partneri, makar bili i konkurenti. Što se tiče Adrisa, mi smo odlučili da smo kao uprava indiferentni. Nije zainteresiran samo Adris, ima i drugih interesenata, no naša je briga maksimizacija vrijednosti, a onda i stabilna i dugoročna vlasnička struktura. Kad nas netko pita kakvog bismo vlasnika željeli, onda je to vlasnik koji ima dugoročne planove i koji je stabilan. Kratkoročni su planovi za brokere, to nije za nas.

Kakva vam je u ovom trenutku vlasnička struktura, koliko dionica drže Adris i CO?

Najveći udio, 25 posto plus jednu dionicu drži Slovenski državni holding, drugi je najveći udio u rukama Societe Generale – Splitske banke; fiducirani račun sa 9,8 posto udjela, a nešto više od šest posto ima EBRD. Uz to, ukupno oko šest do sedam posto drži East Capital, a ostalo slovenske banke, Modra zavarovalnica, mirovinska osiguranja i uzajamni fondovi te 12 posto fizičke osobe. Dionica nije bila likvidna do prije nekoliko mjeseci, banke i veliki vlasnici nisu prodavali svoje udjele, no zbog povećanja vrijednosti dionice za više od 100 posto u godinu dana uzajamni fondovi morali su ih početi prodavati zbog zakonskih limita.

Jeste li očekivali tolik rast vrijednosti dionice?

Očekivao sam rast dionice, ali ne tako velik. Zbog velikog interesa za dionice, ali i transparentnog informiranja odlučili smo prezentirati poslovne rezultate postojećim i potencijalnim vlasnicima dionica pa smo ove godine organizirali „non-deal road show“ u sklopu kojeg smo bili i u Croatia osiguranju. Želimo povećati likvidnost dionice, mislim da je i ta akcija imala efekt.

“Road show” i u CO-u

Kad očekujete promjenu vlasnika?

Teško pitanje u ovom trenutku. U Sloveniji se mijenja vlast, a time i upravljanje Slovenskim državnim holdingom. S obzirom na to da 27 posto udjela u Sava Reu ima država, izravno i neizravno, preko Modre zavarovalnice i suvlasništva u bankama u koje je ušla zbog krize, vidjet ćemo. Prije su iz Holdinga najavljivali da će izaći iz vlasništva u roku od tri godine, što je danas dvije godine, a to bi znatno promijenilo vlasničku strukturu.

U jednom ste trenutku otkupljivali vlastite dionice. U javnosti su nagađali da se želite zaštititi od rasta udjela CO-a...

Nismo reotkupljivali da se zaštitimo, to je dezinformacija! Pa na dan možemo kupiti maksimalno 10.000 eura vrijednosti tako da i ne možemo imati neku obranu, a to nije ni naša strategija, ne znam zašto bismo to radili. Svakome tko se zanima za naše dionice damo sve informacije koje možemo dati, to smo učinili i na „road showu“ u Croatia osiguranju; informirali ih o rezultatima i planovima. Osim toga, imamo i obvezu izaći na drugu burzu nakon dvije godine, slovenska je preplitka; opcije su Istanbul, Beč, Varšava... a s nečim moraš izaći na tu burzu.

Bez ulaza u zrelu Europu

Poslujete u većini zemalja regije. Kakvi su vam rezultati i planovi?

Kao osiguravajuća grupa prisutni smo u svim zemljama bivše Jugoslavije osim u BiH i vlasnici smo ili većinski vlasnici 10 društava za osiguranje. Zadovoljni smo rezultatima, a prvi kvartal prošle godine prešli smo prag rentabilnosti, većina naših društava bila je pozitivna. Inače, 60 posto premije reosiguranja ostvarujemo izvan Slovenije, 40 posto od te premije nosi nam Azija, Južna Koreja! Europa nas gleda kao malo, balkansko društvo, ne možemo prodavati u zreloj Europi, zato smo prije mnogo godina odlučili ići izvan nje, u Aziju i Latinsku Ameriku, a aktivni smo i u Africi.

U Grupi Sava Re u prvih šest mjeseci 2014. realizirali smo gotovo 13 milijuna eura neto dobiti i nešto više od pet posto prinosa na kapital (ROE), a godišnji je plan oko deset posto. Matična tvrtka na polugodištu je ostvarila već 95 posto godišnjeg plana, a grupa 57 posto godišnjeg plana.

Kako ide biznis u Hrvatskoj, u Velebit osiguranju? Godinama ste gomilali gubitke, no 2013. završili ste u plusu od 50-ak tisuća kuna...

U Hrvatskoj smo se odlučili za greenfield investiciju, vjerujemo u kapacitet tržišta, a u usporedbi s drugima je transparentnije. Problem je sve veća konkurencija jer svi veći brendovi su tu. Minusi u prvim godinama rada Velebita su planirani, što je bilo normalno za greenfield društvo, a 2013. završili smo s dobiti. Zadovoljni smo poslovanjem, a jako smo zadovoljni životnim osiguranjem koje je u posljednje dvije godine raste više od 40 posto godišnje. Nikad nismo očekivali velike tržišne udjele u Hrvatskoj, prioritet nam je nam je kvaliteta i radimo dugoročno. Inkorporirali smo to u svoj upravljački proces. I prije smo mogli stvarati profite ako bismo ih balansirali s pričuvama, no vjerujemo da je brz rast u kratko vrijeme loš.

Većina osiguravatelja bilježi veliki gubitak na obveznom autoosiguranju. Kakvo je stanje kod vas?

Sad je došla liberalizacija, problem je u tome da je autoodgovornost bila jako profitabilna i pokrivala neke negativne vrste osiguranja. Prosječna je premija bila veća od 200 eura, a danas je ispod 160, što je normalna premija, nije niska, no nitko nije očekivao da će tako brzo pasti, a očekivalo se da će druge vrste osiguranja rasti i da će se izbalansirati. To ćemo preživjeti i raditi na kvaliteti.

Jeste li u Hrvatskoj dugoročno, na što ste fokusirani?

Radimo kao da ćemo biti prisutni 100 godina. Svugdje gdje poslujemo želimo balansirati; previše je autoosiguranja u osiguranju, želimo više raditi na imovini, biti inovativniji. Planove nam je malo narušila liberalizacija pa smo išli u rebalans, pokušavamo optimizirati fiksne, ali i varijabilne troškove i već smo iznad praga rentabilnosti.

>> Agrokor zasad ima 70 posto dionica?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije