Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marin Zovko

Predsjednik uprave Plinacra: Naši veliki razvojni projekti rezultirat će jeftinijim plinom

plinacro
Igor Kralj/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
30.07.2014.
u 17:00

Marin Zovko govori o uspješnom poslovanju i restrukturiranju te državne kompanije i stanju na domaćem tržištu plina

Državna je plinska kompanija Plinacro, barem prema nedavnoj izjavi ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, primjer uspješno vođenog javnog poduzeća. Na čelu te tvrtke otprije godinu i pol dana je Marin Zovko, nestranački menadžer s desetogodišnjim iskustvom rada na raznim razinama upravljačkih funkcija u Plinacru. Nedavno je osvojio i nagradu za najboljeg menadžera godine u domaćem energetskom sektoru, a u intervjuu govori o poslovanju i planovima Plinacra.

Kako je Plinacro lani poslovao?

Lani su ukupni prihodi Plinacra iznosili 619,5 milijuna kuna, dok je bruto dobit bila 152,8 milijuna kuna, odnosno 80 posto viša nego godinu prije. Tome je u velikoj mjeri pridonijela reorganizacija poslovanja provedena nakon imenovanja nove tročlane uprave.

Kako ste se reorganizirali?

Proveli smo racionalizaciju poslovanja u svim segmentima, optimizaciju poslovnih procesa, smanjenje broja menadžerskih pozicija i savjetničkih mjesta, ali i, što je rijetkost danas u javnim tvrtkama, broja radnika. Početkom 2013. Plinacro je imao 285 radnika, a do danas je taj broj smanjen na 280.

Što očekujete od tekuće godine?

Pozitivan trend nastavljen je i u ovoj godini. Mjere racionalizacije poslovanja striktno i kontinuirano se provode, a upravljanju troškovima posvećena je posebna pažnja. Tako su u šest mjeseci ove godine ukupni rashodi bili 10,9 milijuna kuna manji od planiranih.

Kako bi planirani razvojni projekti, poput Jonsko-jadranskog plinovoda i LNG terminala na Krku, i eventualna nova veća otkrića plina u Jadranu mogli pozitivno pridonijeti povećanju potrošnje plina?

Strateški značaj spomenutih projekata u prvom redu leži u doprinosu povećanju energetske neovisnosti Republike Hrvatske, kroz diversifikaciju dobavnih pravaca i izvora te povećanje sigurnosti opskrbe. Ipak, njihova realizacija posredno bi trebala pridonijeti i povećanju potrošnje plina. Naime, veća ponuda plina na tržištu imat će pozitivne učinke na njegovu konkurentnost kao energenta, odnosno krajnjim korisnicima omogućiti nižu cijenu plina. Usto, ti projekti imaju izuzetan značaj za pouzdanost opskrbe i povećanje iskoristivosti postojećega transportnog sustava. Porast transportiranih količina plina sa sobom će donijeti i nižu tarifu za transport, a time i nižu ukupnu cijenu plina.

>> Plinacro i slovenski Plinovodi potpisali pismo namjere

Komentara 1

Avatar Melankolija
Melankolija
17:38 30.07.2014.

Uh,..sama pojava i ambijent me sokiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije