Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAČANJE SURADNJE

Predsjednica vodi predstavnike 38 tvrtki u Azerbajdžan

Predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
18.10.2016.
u 19:52

Neke tvrtke su već prisutne i žele proširiti suradnju, neki se tek upoznaju s tržištem

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vodi krajem tjedna zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom predstavnike 38 tvrtki u Republiku Azerbajdžan, a cilj je, kao i u dosadašnjim putovanjima, razmotriti tržište, ugovoriti poslove ili ojačati suradnju.

Među prijavljenim tvrtkama su primjerice Podravka, DIV grupa, DOK ING, Končar EI, Galeb, Ingra… Programom je predviđeno obraćanje predsjednika dviju država i prezentacija o uvjetima poslovanja u Azerbajdžanu. U ponedjeljak će se održati sastanci za hrvatske tvrtke u nadležnim ministarstvima i institucijama, a u utorak 25. listopada zajednički forum.

– Podravka je s vrlo malim asortimanom već prisutna na tržištu Azerbajdžana, ali znamo da su potencijali veći. Imamo proizvode koji su prilagođeni navikama tog tržišta. Pozdravljamo inicijativu i nadamo se novim poslovima – kažu u Podravki.

– DOK ING ima dobru suradnju s Azerbajdžanom, ondje radimo, ali idemo tamo zbog nastavka suradnje i mogućih novih poslova – kaže vlasnik tvrtke Vjekoslav Majetić.

Neki od potencijalno perspektivnih sektora za buduću suradnju mogli bi biti elektroindustrija, metalurgija i strojogradnja, poljoprivreda i poljoprivredna mehanizacija, istraživanje i proizvodnja nafte i plina, kemijska industrija, prehrambena industrija, brodogradnja, energetika,infrastrukturni projekti i turizam.

Inače, najveći potencijali Azerbajdžana su nafta, prirodni plin i poljoprivreda. U robnoj razmjeni sa svijetom ta država bilježi stalni suficit. Ukupna robna razmjena između RH i Azerbajdžana u šest ovogodišnjih mjeseci iznosi 84 milijuna dolara, što je 58,4 posto manje na godišnjoj razini. Pri tome je izvoz u tu zemlju bio svega 473 tisuće dolara, a uvoz 83,5 milijuna dolara. 

>> Grabar-Kitarović o Rafineriji u Sisku: Moramo zauzeti državni stav, sjesti i dogovoriti se

Komentara 1

MR
mrzbk
22:52 18.10.2016.

zivio turizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije