Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
težak 18,95 mil €

Potpisan ugovor o gradnji kogeneracijske elektrane u Sisku

U Sisku potpisan ugovor za gradnju kogeneracijske elektrane
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
16.04.2015.
u 13:12

Glavna namjena BE-TO Sisak je grijanje mrežne vode centraliziranog toplinskog sustava u Sisku, tako da će postrojenje biti smješteno uz postojeće postrojenje HEP-Toplinarstva

Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić i predsjednik uprave Đure Đakovića Tomislav Mazal potpisali su danas u Sisku ugovor o gradnji kogeneracijske elektrane (za proizvodnju električne i toplinske energije) na biomasu - BE-TO Sisak  2 MWe/10 MWt. Istodobno će se graditi i novi vrelovod, a vrijednost je ugovora 18,95 milijuna eura. Prošlog tjedna isti partneri potpisali su ugovor za izgradnju kogeneracijske elektrane na biomasu BE-TO Osijek 2 MWe/10 MWt, vrijednosti 16,25 milijuna eura. 

Glavna namjena BE-TO Sisak je grijanje mrežne vode centraliziranog toplinskog sustava u Sisku, tako da će postrojenje biti smješteno uz postojeće postrojenje HEP-Toplinarstva. U postrojenju će se godišnje proizvesti oko 16.600 MWh električne energije i oko 43.930 MWh toplinske energije dok će godišnja proizvodnja pare biti oko 21.600 tona. U okviru investicije izgradit će se magistralni vrelovodi od toplinske stanice BE-TO Sisak do toplinskih stanica Caprag i Brzaj, što će smanjiti gubitke u postojećem parnom sustavu grijanja HEP Toplinarstva. Sirovina za BE-TO Sisak je osigurana dugoročnim ugovorima o dobavi drvene sječke, no rečeno je kako će vrlo vjerojatno biti mjesta i za otkup sirovine od pojedinačnih dobavljača iz okolice. 

Izgradnja BE-TO Sisak započet će u jesen 2015. a pokusni rad početkom 2017. godine. U punoj funkciji novo postrojenje trebalo bi biti u proljeće 2017. godine. Sisačko i osječko postrojenje bit će prva kogeneracijska postrojenja na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju HEP grupe. 

Čelnik HEP-a Perica Jukić najavio je novi investicijski ciklus tvrtke. 

- Ulažemo, do 2019. godine, 2,1 milijardu kuna u revitalizaciju i obnovu naših hidrocentrala, ova dva projekta u Sisku i Osijeku vrijedna su  više od 35 milijuna eura, a samo ove godine u obnovu naše distribucijske mreže ulažemo milijardu kuna, kazao je Jukić. 

HEP je početkom godine objavio i javni poziv za akvizicije projekata obnovljivih izvora energije na koji su stigle 104 prijave. 

- HEP je zainteresiran za preuzimanje i ulazak u vlasništvo od minimalno 50 posto raznih OIE projekata koji su u fazi do izdavanja građevinskih dozvola. Iznimno, u pregovorima smo i dubinskom snimanju nekih vjetroelektrana koje su već u sustavu. HEP želi vjetroelektrane koje trenutačno nemamo nijednu i tu smo zakazali, rekao je Jukić. 

Najavio je i kako je pripremljena podloga zahtjeva za poskupljenje toplinske energije koja je, kako ističe, u Hrvatskoj ispod tržišne cijene. Zahtjev će u dogledno vrijeme uputiti Vladi. 

>> Potpisan ugovor za bioelektranu u Osijeku težak 16 milijuna eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije