Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRERADA DRVETA

Poljske drvoprerađivačke tvrtke zainteresirane za suradnju s Hrvatskom

drvo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
28.09.2016.
u 15:40

Najveći problem s kojim se Poljska drvna industrija bori je nedostatak suradnje s državama koje prodaju drvo, posebice hrast, rekao je Rafal Gruszczynski iz Poljske gospodarske komore

Predstavnici 11 poljskih tvrtki iz sektora prerade drveta i proizvodnje namještaja boravili su danas u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tijekom razgovora s čelnicima županije kao i drvnim prerađivačima osnovna tema razgovora bila je mogućnost kupnje slavonskog hrasta lužnjaka za potrebe njihove drvne industrije.

- Najveći problem s kojim se Poljska drvna industrija bori je nedostatak suradnje s državama koje prodaju drvo, posebice hrast. Zato i tražimo države koje su poznate po uzgoju hrasta, ali i drugog drveća kako bi osigurali potrebne sirovine, rekao je Rafal Gruszczynski iz Poljske gospodarske komore.

Dodao je i kako se poljske tvrtke iz drvnoga sektora zanimaju i za razne finalne proizvode koje hrvatske tvrtke mogu ponuditi poput podova, vrtnih garnitura… Prema riječima gostiju iz ove velike europske zelje u poljskoj posluje oko 7.500 tvrtki u drvoprerađivačkoj industriji, a koje godišnje predade 38 milijuna kubičnih metara drveta. Prema riječima predsjednice HGK Županijske komore Vukovar na području Vukovarsko-srijemske županije registrirano je 56 drvoprerađivačkih tvrtki kao i da hrvatska drvna industrija čini 3,5 posto domaćeg BDP-a.

Na skupu domaćih predstavnika drvoprerađivačke industrije i gostiju iz Poljske nazočio je i Tomislav Dubravec, koordinator projekta Ekološke klimatske promjene i problem obnove šuma hrvatska lužnjaka Spačvanskog bazena" iz Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko, koji je govorio o budućnosti hrvatskih šuma i njihovoj eksploataciji.

- Spačvanski bazen pripada kategoriji starih šuma. Projekcije pokazuju kao ćemo za 30-ak godina imati više od 60 posto sastojina hrasta lužnjaka Spačvanskog bazena 1. i 2. dobnog razreda, odnosno, onih mladih šuma. Sada smo u vremenu kada se ima materijala ali ćemo doći za trideset godina u stanje kada nećemo imati što sjeći. Zato ovih godina moramo biti pametni i izboriti se za održivi razvoj naših šuma". U Spačvanskom bazenu, koji čini petinu svih šuma u Hrvatskoj nalazi se oko 43.000 hektara hrasta lužnjaka, rekao je Dubravec.

>> Drvoprerađivačka industrija prva je osjetila krizu, ali i prva iz nje izašla

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije