Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lider u Sloveniji

Podravka za 33 milijuna eura kupila većinski udio u ljubljanskom Žitu

Zvonimir Mršić
Marijan Sušenj/Pixsell
21.04.2015.
u 14:24

- Akvizicijom Žita stvaramo novog prehrambenog lidera na tržištu Slovenije - kazao je Zvonimir Mršić.

Podravka je danas u Ljubljani sklopila ugovor o stjecanju 51,55 posto dionica Žito d.d. Ljubljana.

U priopćenju iz koprivničke tvrtke ističu da je ljubljansko Žito "jedan od najvećih i najpoznatijih prehrambenih proizvođača u Sloveniji koji ima i vrlo veliku prepoznatljivost na tržištima jugoistočne Europe". Nakon odobrenja nadležnih agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i ispunjavanja ugovornih uvjeta, Podravka će steći većinski paket od 51,55 posto redovnih dionica Žita po cijeni od 180,1 euro po dionici, odnosno za cjelokupan iznos od 33.027.818 eura.

"Novi prehrambeni lider na tržištu Slovenije"

- Akvizicijom Žita stvaramo novog prehrambenog lidera na tržištu Slovenije sa značajnim potencijalom rasta na brojnim tržištima na kojima je Podravka prisutna. Ovo predstavlja snažan iskorak u internacionalizaciji poslovanja, pri čemu tržište Slovenije postaje jedno od Podravkinih najznačajnijih tržišta - izjavio je prilikom današnjeg potpisivanja ugovora predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Nakon završetka ove transakcije Grupa Podravka će se svrstati u sam vrh prehrambene industrije na tržištu Slovenije sa ukupnim prihodom na godišnjoj razini od oko 900 milijuna kuna. Ukupni konsolidirani godišnji prihod Grupe Podravka će nakon preuzimanja Žita, iznositi oko 4,5 milijardi kuna, izvijestili su iz koprivničke kompanije.

>>Nestle je tražio samo Vegetu, mi je nismo dali

>>Podravka mora biti tvrtka od strateškog interesa

Komentara 4

DU
Deleted user
14:47 21.04.2015.

Prihodi i dobit padaju, Belupo spašava ovu Podravku. Dok je privatnik (kao Croatia osiguranje) ne preuzme, samo stagnacija i pad...pred 15 g. bili gigant.. Al bolje da plačaju preuzimanje drugih, nego na sebe.

MA
MaliDado
14:39 21.04.2015.

Bravo,samo tako nastavite.Želim Vam puno poslovnog uspjeha u ovim stvarno teškim vremenima.

SK
skladište
08:34 23.04.2015.

Nekaj tu ne štima. Podraka je imala u Koprivnici firmu Mlin. Mlin je proizvodio brašno svih vrsta, proizvodio kruh svih vrsta, kolače svih vrsta zapošljavao koprivničance i ljude iz okolice Koprivnice. Onda su Mlin izdvojili iz Podravke i on sada jedva preživljava ako već nije umro. Što će sada predstavljati slovensko Žito u svemu tome? Koja je tu računica? Čija je to računica? Jel to ipak po sistemu ti meni ja tebi s tim da su osim Mršića za sada ostali akteri nepoznati? Da li se zna kako Podravka teško preživljava već godinama, a sada kupuje nešto za teške milione, a još se ne zna kako će to platiti!?!?!? Ja sam Podravkin umirovljenik, potpuno mi je svejedno za ime Podravka, više mi taj pojam ne predstavlja ništa. Podravka uvozi sve sirovine za svoje proizvode, a podravska polja u okolici zapušteno zijevaju. Ne znam kako pšenica izrasla u Podravini ne bi valjala, a sad će se tu uključiti i slovensko Žito. Ovu tajnu misli da jedino zna Vrdoljak ministar gospodarstva. Njemu je to tajna jer on ni ne zna o čemu se radi, pa misli da je sve ovo bajka. A obični ljudi rade, trpe, bore se svako kako zna, strepe za svoj posao, gube živce i zdravlje, njih ionako nitko ništa ne pita. Samo Mršić kupuje, a ne zna s čim, a Vrdoljak se tome veseli, a ne zna zašto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije