Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
založno pravo

Podravka vlasnik 54 posto Mirne, Geneza se povlači

Mirna
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
25.08.2014.
u 19:40

Mirna je trebala u stečaj, no sve je izvjesnije da do takvog scenarija neće doći

Nakon višemjesečne trakavice u vezi sa sudbinom Mirne, na današnjoj javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi 53,85% udjela u toj rovinjskoj tvrtki preuzela je Podravka. Preuzimanje je obavljeno na temelju založnog prava Podravke nad 42,2 posto dionica Plurisa i 20,3 posto dionica Validusa, koliki udjel su te dvije tvrtke imale u Mirni.

Odluka suda

Založno pravo stečeno je na temelju repova iz afere Spice, u vrijeme kada je u nizu spornih transakcija Podravka Fimi odobrila kredit, a potom u tijeku potraživanja sjela na imovinu Fimina Validusa. Podravka je prije nekoliko mjeseci pokušala izvansudskim putem, odnosno dražbom, doći do tih dionica, ali ju je sud stopirao, a na zahtjev uprave Mirne, iza koje stoji tvrtka Geneza. Pokušali su isto i uoči jučerašnje dražbe, ali ovaj put sud nije vidio ništa sporno, odnosno, kako se tvrdi u rješenju, Podravka je zakonit imatelj dionica i ima pravo birati hoće li se namiriti sudskim ili izvansudskim putem. Sada kada je Podravka ušla u Mirnu, Nadzorni odbor trebao bi odstupiti jer ga ionako nisu odabrali dioničari, a onda bi novi NO izabrao i novu upravu.

Vodeći brend

Iako se to sada i mora dogoditi, upitno je koliko je Geneza na to spremna jer se na različite načine već dulje vrijeme bore da zadrže Mirnu pod kontrolom. Nagađa se kako iza Geneze u stvari stoji Miroslav Kutle, s obzirom na to da su gotovo sve tvrtke koje ona ima pod upravljanjem u prošlosti vezane za ime M. Kutle.

No iz Geneze su to u nekoliko navrata opovrgavali. Bez obzira, nepravilnosti je bilo dosta pa tako Nadzorni odbor već dvije godine nije sazivao Skupštinu, zbog čega je dioničarima bilo onemogućeno išta predlagati, a Geneza je preko svoje osobe Saše Krobota, čelnika Mirne, donosila odluke na svoju ruku. Ako bi sada, kada postoji novi većinski vlasnik, nastavili takvu praksu, postoji mehanizam da sud sazove Skupštinu.

Cilj je novim vlasnicima da dioničari postave Nadzorni odbor i da oni onda odlučuju o upravljanju tvrtkom i njenom dobiti. Mirna je prošle godine započela proces predstečajne nagodbe, kroz koju su je upravo htjeli preuzeti Geneza i Grad Rovinj, ali je ove godine proces prekinut i Mirna bi trebala u stečaj. No situacija bi se sada mogla promijeniti ulaskom Podravke, odnosno mogli bi se otkloniti razlozi za stečaj. Podravka već ima uhodan biznis u poslu s konzerviranom ribom, vrijedan je oko 200 milijuna kuna i kroz svoj brend Eva prisutni su kao izvoznici u 10 zemalja, a kao distributeri u njih 17. Osim toga, prema istraživanju, Eva brend je najcjenjeniji u konzerviranoj ribi u jugoistočnoj Europi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije