Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-ov plan za Podravku

Podravka se posljednjih dana spominje kao izvor novca za mogući otkup dionica Ine

Marko Kolaković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
21.01.2017.
u 15:21

Kolakovića prvo u nadzorni, pa za šefa kompanije

Predsjednik Odbora za gospodarstvo HDZ-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Marko Kolaković, nakon što ga je predložio odbor, dobio je i potporu stranke da preuzme vodstvo Podravke. Ovih dana ta je potpora došla i iz Koprivnice – Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a i gradskog odbora stranke.

Postoji i potpora resornih ministara, navodno i Mosta, koji bi, izgleda, također htio svog čovjeka u upravi. Država je tek jedan dioničar u Podravki, što znači da će trebati čuti i glas ostalih dioničara, prije svega mirovinskih fondova, koji sada drže 46,8 posto vlasništva kompanije.

Skupština Podravke održava se 21. veljače, kada bi se trebao potvrditi Nadzorni odbor, a među predloženim je članovima i Kolaković. Ideja je da on uđe prvo u Nadzorni odbor, a da ga se potom potvrdi za predsjednika uprave.

Kolaković na fakultetu predaje poduzetništvo, a unutar HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo velika je preokupacija sa suradnicima već dvije do tri godine upravo unapređenje poslovanja Podravke. Zbog toga se njegovo ime već i prije spominjalo iz vrha stranke kao potencijalnog nasljednika Zvonimira Mršića.

I sada ga navodno podržava njegov školski kolega premijer Plenković. Kolaković je u razgovoru sa strukom zamjerio, primjerice, što Podravka nije središnja domaća prehrambena industrija koja bi se više povezala s OPG-ovima.

A time bi se, primjerice, sastojci za Vegetu proizvodili u zemlji, a ne uvozili, kao sada. Razmišljanja su bila da se svaki OPG specijalizira za proizvodnju jednog proizvoda. Donedavno se kao kandidat za čelnu poziciju u Podravki spominjao i bivši član uprave Podravke Marin Pucar, ali on navodno više nema potpore.

Iako država ima velike planove s Podravkom, što kadrovske, što poslovne, ipak se sve češće ovih dana ta kompanija spominje u kontekstu tvrtki koje bi ušle u prodaju u slučaju da se odabere taj model za otkup dionica Ine, odnosno model po kojem bi se novac prikupio prodajom državnih udjela

. Kako navodno Atlantic grupa još uvijek ima interes za kupnju tog udjela i moguće većeg ako mu ga prepuste mirovinski fondovi, taj scenarij nije isključen. S druge strane sadašnji čelnik Podravke Z. Mršić, kojeg je svojedobno postavila SDP-ova Vlada, već dulje vrijeme sve jače brani uspjehe koje je Podravka ostvarila posljednjih godina, a što i stoji.

No, svim ulagačima, kako i kažu, najsretnije bi rješenje bilo da se politika makne iz te Podravke.     

>> HGK s Vladom želi uvesti novi model za izvoz i investicije

Komentara 2

BU
Bubalamala
18:02 21.01.2017.

Vlada če naj prije promijeniti rukovodeći kadar i postaviti ljude podobne za njihovo ideju prodaje.

Avatar maxist
maxist
07:19 22.01.2017.

Razvaliti sve što je preostalo za "spas" INE koja je ionalo u buli ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije