Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arbitraža u Parizu

Počinje bitka za Inu: Vlada traži poništenje ugovora s MOL-om

Ivan Vrdoljak
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
11.08.2014.
u 08:56

Danas u 9 sati počinje pravna bitka u kojoj Hrvatska pokušava dokazati da je ugovor između Vlade i MOL-a nezakonit i želi ga poništiti.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otputovao je u Pariz gdje će prisustvovati pripremnom ročištu pred arbitražnim vijećem Međunarodne gospodarske komore, piše HRT.  

Danas u 9 sati počinje pravna bitka u kojoj Hrvatska pokušava dokazati da je ugovor između Vlade i MOL-a nezakonit i želi ga poništiti. Vlada kao argument koristi pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za uzimanje mita od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija nakon čega su ugovorom upravljačka prava u Ini prepuštena MOL-u, iako nije imao 50 posto dionica kompanije.

HRT piše da će, ako Hrvatska uspije poništiti ugovor, Ina biti vraćena na upravljanje državi. Tročlanim arbitražnim vijećem predsjeda Neil Kaplan, a članovi su još Jakša Barbić s hrvatske te Jan Paulson s mađarske strane, piše RTL. Vlada u arbitraži traži i odštetu jer smatra da je MOL, zanemarivanjem rafinerija i zaliha nafte, propustio povećati vrijednost Ine za čak 6 milijardi dolara. Svih pet rundi pregovora Vlade i MOL-a je propalo, a posljednji razgovori su bili prije dva tjedna.

>>Obračun u Parizu: Vlada protiv MOL-a

>>'MOL će ili vratiti prava stečena korupcijom ili prodati udio u INI'

>>Ekskluzivno: Transkript tajne snimke sastanka Vlade i MOL-a!

Komentara 1

DU
Deleted user
15:29 11.08.2014.

Sramotno je da ova Vlada, umjesto da problem riješi svojim državnim pravilima i presudama (uostalom, baš kao i Orban, koji za Mađare i Mađarsku dobro funkcionira u svojim sektorima!), gura stvar pod tepih, odugovlači i daje nasljednicima u ruke problematičnu poziciju! Ravno izdaji (ako nije nestručnost, a teško je u to povjerovati)! Uostalom, čemu razne (privatne, interesne) "zbrdazdola" arbitraže (i s nekakvim "konačnim" odlukama, kad i za ovaj problem, kao i za Savudrijsko Piransko razgraničenje postoje međunarodni sudovi i organi? Sramota!!! Još je gore da nema nikoga kako bi povikao caru da je gol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije