Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi aerodrom

Francuzi moraju sagraditi terminal do kraja 2016.

Milanović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
21.05.2014.
u 17:15

Gradnja nove putničke zgrade trebala je početi lani u proljeće, no Francuzi nisu mogli skupiti novac

Na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb svečano je obilježen početak radova na gradnji novog putničkog terminala. Ukupna je vrijednost radova 240 milijuna eura, a terminal bi trebao biti gotov do kraja 2016. godine.

Pripremni radovi

Početku radova na Plesu svjedočili su, među ostalima, i premijer Zoran Milanović te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Gradnja je obilježena postavljanjem poruke u tubi, u kojoj se navodi da je riječ o zajedničkom projektu, realiziranom u obliku javno-privatnog partnerstva, između Republike Hrvatske i konzorcija ZAIC, a potpisao ju je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. Koncesionari na zagrebačkom aerodromu, predvođeni francuskom građevinskom tvrtkom Bouygues i operaterom pariških aerodroma Aeroport de Paris, već su prije prije pet mjeseci također bili obilježili početak radova, ali kako su tada objasnili, to su bili pripremni radovi. A početak pravih radova najavili su za ovo proljeće. Nova putnička zgrada zagrebačkog aerodroma imat će osam aviomostova iako je prema prvotnom projektu bilo predviđeno njih 11. Kapacitet novog terminala, površine 65.000 četvornih metara, bit će pet milijuna putnika godišnje.

Povisili naknadu

Francuski konzorcij ZAIC dobio je 30-godišnju koncesiju na Plesu, a ugovor o koncesiji je potpisao još u travnju 2012. godine. Francuzi su tad dobili rok od godinu dana da preuzmu aerodrom i počnu radove, no to se nekoliko puta prolongiralo jer nisu mogli ispuniti preduvjet za to – zatvaranje financijske konstrukcije. Stoga radovi na Plesu kasne godinu dana. Novac su napokon uspjeli prikupiti tek potkraj prošle godine pa su početkom prosinca preuzeli na upravljanje Pleso, a od tada im je počeo teći rok od tri godine za izgradnju novog putničkog terminala. Ubrzo nakon što su preuzeli aerodrom, novi koncesionari su odmah povisili cijenu putničkih naknada.

>> Otkrivamo koliko se gradi na novom terminalu aerodroma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije