Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupujmo lokalno

Po domaće proizvode u Popovaču

Popovača
Foto: Sisačko-moslavačka županija
1/3
06.02.2016.
u 14:15

Inicijatori projekta Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija SI-MO-RA do kraja godine planiraju otvoriti još osam trgovina

Na odmorištu “Stari hrastovi” kod Popovače, na autocesti Zagreb – Lipovac, otvorena je jučer druga trgovina u kojoj će se moći kupiti proizvodi dvadeset obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava s područja Sisačko-moslavačke županije. Projekt je to “Kupujmo lokalno” Sisačko-moslavačke županije i njihove Razvojne agencije SI-MO-RA.

Borba s centrima

– Ove godine imamo u planu otvoriti još osam trgovina na području Sisačko-moslavačke županije, ali i po jednu u Zagrebu i Dubrovniku. Trenutačno se u trgovini može naći 160 različitih proizvoda s područja naše županije. Cilj je da našim proizvođačima omogućimo plasman robe bez dodatnih troškova. Malim maržama pokrivamo najam prostora, dok zaposlene imamo preko poticaja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – rekao je direktor Razvojne agencije Mario Čelan.

Od trgovine kod Popovače očekivanja su velika. Riječ je o odmaralištu koje je vrlo posjećeno.

– Nećemo pobijediti velike trgovačke centre, toga smo svjesni, no mislim da ovakve trgovine mogu biti samoodržive, podmiruju svoje troškove poslovanja uz minimalne marže. A s druge strane prodaja proizvoda potaknut će mala poljoprivredna gospodarstva na povećanje proizvodnje i zapošljavanje – dodaje Čelan.

I proizvođači su puni hvale za ovakav projekt.

– Oduševljeni smo idejom. U trgovini na tržnici u Sisku prodaja nam ide puno bolje od očekivanoga i, ako se tako nastavi, i u drugim ćemo trgovinama onda širiti proizvodnju, a trebat ćemo i radne snage. Ljudi očito vole lokalne proizvode, samo ih treba učiniti dostupnima – rekla je Marina Golub iz OPG-a Didulica, čiji su se proizvodi od aronije našli na policama trgovina “Kupujmo lokalno”.

U Kutini i Novskoj

– Idući korak je otkupni centar kroz koji bi mogli plasirati veće količine proizvoda, a time i postići konkurentnije, niže cijene. Osnovni je problem malih proizvođača nemogućnost plasiranja proizvoda, a u tome bismo mi htjeli pomoći. Ako im jamčimo plasman, mnogi bismo se odlučili na povećanje proizvodnje. S tim u vezi i mi ćemo u Županiji i našim ustanovama nastojati što više kupovati hranu i pića lokalnih proizvođača. Nadamo se da će naš primjer pratiti i općine i gradovi. Očekujem da i nova Vlada prepozna naš projekt – rekao je župan Ivo Žinić pozvavši i sve ostale proizvođače s područja Sisačko-moslavačke županije da se uključe u rad Zajednice proizvođača SMŽ. Nove trgovine uskoro će biti otvorene u Kutini i Novskoj.

>> U Županji otvoren Sajam zlatne niti

>> Ministar Romić: OPG-ovi su temelj razvoja hrvatske poljoprivrede

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije