Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pršutana od 15 mil. €

Pivac: Cilj je godišnje 200 tisuća svinja

Vrgorac: Mesna industrija Braća Pivac gradi pršutanu u Gospodarskoj zoni Ravča
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
18.03.2017.
u 18:05

Sada smo na 60% hrvatske proizvodnje ovih artikala. Ne bi bilo dobro da postanemo monopolisti, rekao je jučer u Vrgorcu Ivica Pivac

Mesna industrija Braća Pivac i Grad Vrgorac potpisali su ugovor o kupoprodaji triju parcela u Gospodarskoj zoni Ravča ukupne površine 32.695 četvornih metara. Ivica Pivac, suvlasnik Mesne industrije Braća Pivac, najavio je ulaganje od 15 milijuna eura u gospodarsku zonu Ravče, odnosno gradnju suvremene pršutane, a potom preseljenje i modernizaciju cijelog pogona iz Vrgorca u Ravču. Ujedno, Mesna industrija Braća Pivac planira broj zaposlenih sa sadašnjih 70 povećati na najmanje sto.

– Naši kapaciteti postali su premaleni i radujemo se što stavljanjem u funkciju Gospodarske zone Ravče, koja se gradi već 10 godina, možemo ostvariti planove za proširenje. Pršutanu planiramo početi graditi najkasnije za pola godine, a očekujemo da će biti u punoj funkciji za dvije godine – rekao je Ivica Pivac.

Treba nam 3 milijuna svinja

Riječ je o investiciji Mesne industrije Braće Pivac koja je kupnjom Vajde u Čakovcu zaokružila svoj poslovni ciklus. Proizvodnju svinja podignuli su s 35.000, koliko su zatekli, na 100.000, a planiraju ih, zajedno s kooperantima, proizvoditi 200.000 godišnje, čime će osiguravati sirovinu za prerađivački pogon u Vrgorcu, odnosno proizvodnju pršuta, pečenice, buđole i pancete. Sadašnju proizvodnju od 2500 tona godišnje, od čega velika većina završava na policama domaćih trgovina, planiraju udvostručiti.

– Sada smo na 60% hrvatske proizvodnje ovih artikala. Ne bi bilo dobro da postanemo monopolisti – dodao je Ivica Pivac koji je na pitanje novinara o uvozu mesa iznio podatak kako proizvodimo milijun komada svinja godišnje, a za zadovoljavanje domaće prerađivačke proizvodnje imamo potrebu za 3 milijuna te da bi pitanje zašto nam je proizvodnja tako mala trebalo postaviti Vladi.

– Sirovina za novi pogon bit će 90% s hrvatskih pašnjaka – poručio je Pivac.

Ispunjenost od pet posto

Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, istaknuo je kako su prije osam mjeseci, kada su preuzeli vlast u Vrgorcu, imali naizgled bezizlaznu situaciju u Gospodarskoj zoni Ravča u kojoj je bilo popunjeno samo 5% kapaciteta, a danas je na 85%.

– Izmijenili smo dokumentaciju, ishodili dozvole, riješili imovinskopravne odnose i osigurali sredstva za dovršetak investicije. Uspjeli smo povući 1,8 milijuna kuna nepovratnih sredstava za zonu iz fondova EU, a uložili smo i dodatnih pet milijuna kuna za dovršetak radova. Drago mi je da su braća Pivac prepoznala našu brzinu i javila nam se prije tri i pol tjedna te smo već potpisali ugovor zahvaljujući kojemu će Vrgorac zaraditi 700.000 kuna koje ćemo dijelom uložiti i u proširenje zone. Krećemo u realizaciju druge faze – najavio je Pranić.

>> Lideri u regiji imaju i ‘bijele’ sobe i dronove

>> Belje, Badel, Pivac... na 82. berlinskom sajmu hrane

Komentara 6

PR
prarvat
11:16 19.03.2017.

žalosno je to sto hrvatska uvozi 2 milijuna svinja. kako je to moguće?

PR
prarvat
20:24 18.03.2017.

"...proizvodimo milijun komada svinja godišnje, a za zadovoljavanje domaće prerađivačke proizvodnje imamo potrebu za 3 milijun..."

Avatar Papatest
Papatest
22:09 18.03.2017.

Tri milijuna svinja,to nije problem naci u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije