Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupuju varaždinski C.I.O.S.

Piškornica d.o.o. preuzima postrojenje ‘kralja otpada’

odlagalište otpada
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/4
27.08.2016.
u 07:45

Potencijalna velika akvizicija u sektoru otpada motivirana je odbijanjem Vlade da prihvati Plan gospodarenja otpadom od 2016. do 2022.

Piškornica d.o.o. iz Koprivničkog Ivanca, javna regionalna tvrtka za gospodarenje otpadom, ušla je u proces preuzimanja C.I.O.S.-ova postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada u Varaždinu, jedinog takvog funkcionalnog postrojenja u Hrvatskoj.

Prema zasad neslužbenim, ali pouzdanim informacijama, grupacija u suvlasništvu hrvatskog “kralja otpada” Petra Pripuza pozitivno je odgovorila na pismo namjere odaslano iz Piškornice j.d.o.o., tvrtke kćeri Piškornice d.o.o., te je u tijeku dubinsko snimanje tvrtke C.I.O.S. MBO Varaždin.

Šute o pregovorima

Potencijalna velika akvizicija u sektoru otpada motivirana je, kako doznajemo, odbijanjem aktualne Vlade da prihvati Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2016. do 2022. Mostova ministra Slavena Dobrovića, koji je naišao na velike otpore zbog radikalnih promjena koje donosi. Dobrović je, ukratko, namjeravao stopirati gradnju glomaznih regionalnih centara za otpad te je ponudio reciklažu “na kućnom pragu” i u malim sortirnicama. S obzirom na to da taj plan nije prošao, Hrvatska će, prema svemu sudeći, ostati bez oko pola milijarde eura europskog novca za uređenje sektora otpada te će ujedno – u čemu se svi slažu – od 1. siječnja 2018. plaćati penale EU jer neće ispuniti obvezu o oporabi najmanje 50 posto otpada u 2020. godini. – Gotovo je sigurno da će država penale prebaciti na pleća županija, a to one neće moći podnijeti. Prema kalkulacijama rađenima na temelju penala koje su plaćale neke druge države, trošak kazne iznosit će možda i 10.000 eura po županiji dnevno – kazao nam je upućeni izvor iz stručnih krugova koji je želio ostati anoniman.

Što se sjevera Hrvatske tiče, za koji je zadužena Piškornica d.o.o., istoimeni regionalni centar sigurno se neće izgraditi do 2018., kako je to prvobitno planirano, nego će proraditi najranije 2020., i to u slučaju da nova Vlada definitivno odbaci Dobrovićev plan. Upravo kako bi izbjegla plaćanje penala za Koprivničko-križevačku, Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju u tom dvogodišnjem “interregnumu”, a koji prema spomenutoj procjeni iznose nevjerojatnih 220 milijuna kuna, Piškornica d.o.o. želi preuzeti C.I.O.S.-ovo postrojenje i tako ispuniti obvezu u oporabi otpada. Obje tvrtke zasad su zakopčane do grla kad je riječ o pregovorima.

– Možemo potvrditi informaciju da nam je tvrtka Piškornica - sanacijsko odlagalište j.d.o.o. uputila upit za kupnju tvrtke C.I.O.S. MBO d.o.o. Varaždin, ali zasad nema promjena u statusu i vlasništvu tvrtke – poručili su nam iz ureda uprave grupacije C.I.O.S., izbjegnuvši odgovor na pitanje jesu li spremni prodati postrojenje i zbog čega.

Što je s Brezjem?

Mladen Jozinović, direktor Piškornice d.o.o., jučer nije imao komentara na informaciju o preuzimanju varaždinskog postrojenja. Međutim, prije mjesec dana, prilikom potpisivanju ugovora kojim je ta tvrtka za 3,5 milijuna kuna kupila Prizmu, malo privatno komunalno poduzeće, kazao je kako to neće biti njihova jedina akvizicija u ovoj godini.

– Dobili smo suglasnost i ako do jeseni uspijemo završiti, tom ćemo akvizicijom do temelja zatresti posao gospodarenja otpadom na nivou države – izjavio je tada on.

Piškornica d.o.o., koja zapošljava oko 30 ljudi, ove bi godine trebala dosegnuti ukupne prihode od oko 25 milijuna kuna, što bi bilo deset puta više nego lani. C.I.O.S. MBO, pak, zapošljava dvadesetak radnika i ukupni prihodi lani su mu iznosili oko šest milijuna kuna, uz gubitak od 14 milijuna kuna. Možda se u potonjem podatku krije razlog zbog kojeg je grupacija Petra Pripuza spremna prodati varaždinsko postrojenje. Zbog njegove lokacije – u predgrađu Brezju, gdje se nalaze i famozne varaždinske bale – u kuloarima se pojavila informacija da će Piškornica d.o.o. “u paketu” preuzeti i njih te ih odvesti na svoj deponij u Koprivničkome Ivancu, međutim to u ovome trenutku ni teoretski nije moguće jer je i dalje na snazi ugovor o koncesiji između Grada Varaždina i tvrtke Cezar (iz sastava grupacije C.I.O.S.) za zbrinjavanje bala na odlagalištu u slavonskoj općini Davor.    

>>Pripuz kupio zemljište za 1,2 milijuna kuna pa ga Gradu Sisku prodao za 7,6 mil.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije