Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef HEP-a

Perica Jukić: Do 2019. u energetske kapacitete bit će uloženo 3,6 milijardi kuna

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/10
21.11.2014.
u 15:29

Cijena gradnje bila je oko 1,2 milijarde njemačkih maraka (600 milijuna eura)

Hrvatska elektroprivreda je u velikom investicijskom zamahu te će od 2012. do 2019. biti uloženo 3,6 milijardi kuna u izgradnju novih i obnovu postojećih energetskih kapaciteta, najavio je Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a u petak u Obrovcu na svečanosti 30. obljetnice izgradnje reverzibilne hidroelektrane Velebit.

Kako ističu u HEP-u, ova Hidroelektrana, snage 276 megavata, je važna jer stabilizira čitavi elektro-energetski sustav zemlje. Naime, ona može proizvoditi struju, ali isto tako može u noćnim satima, kada je potrošnja struje mala, preuzimati struju iz sustava i pomoću nje puniti svoje akumulacijsko jezero iz kojeg u vremenu pojačane potrošnje proizvodi i isporučuje električnu energiju. Osim toga, a što joj je bila i primarna namjena kao dio sustava nikad izgrađene nuklearke na otoku Viru, stabilizira energetski sustav na način da preuzima ili nadopunjuje napon u mreži. RHE Velebit je svojedobno bila čudo tehnike kada je 1984. puštena u rad, a njezina tehnička rješenja, gotovo u potpunosti plod domaće pameti, tek su se pionirski istraživala u Europi i svijetu.

Cijena gradnje bila je oko 1,2 milijarde njemačkih maraka (600 milijuna eura). Svečanost je uveličao i Predsjednik Republike Ivo Josipović koji je izrazio nadu da ce se i ubuduće u Hrvatskoj graditi ovakvi projekti s tolikim udjelom domaće pameti i opreme.

>> Josipović: Samo pogledajte tko su ljudi u tijelima HNS-a i sve će vam biti jasno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije