Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Offset projekt

Patria investira u međunarodni znanstveni projekt na IRB-u

Dr. sc. Neven Žarković s IRB-a (u sredini) te dr. Coral Barbas (desno) sa Sveučilišta San Pablo CEU
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
14.01.2017.
u 12:10

U suradnji s madridskim sveučilištem, na “Ruđeru” će biti otvoren laboratorij za metabolomiku u kojem će posao dobiti šest stručnjaka

Jučerašnjom tiskovnom konferencijom u finskom veleposlanstvu službeno je započela suradnja španjolskog Sveučilišta San Pablo CEU iz Madrida, finske Patrije te hrvatskog Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba. Konferenciju su uveličali domaćin, finski veleposlanik Timo Rajakangas te njegov španjolski kolega Eduardo Aznar.

Nove mogućnosti za bolnice

Riječ je o projektu koji je se realizira u dogovoru s Ministarstvom gospodarstva, a dio je Patrijina offset programa u Hrvatskoj, a omogućit će Institutu Ruđer Bošković transfer znanja i tehnologije u metabolomici. To novo istraživačko polje može dati pregled metaboličkog stanja i ukupnih biokemijskih zbivanja povezanih s nekim staničnim ili biološkim sustavom, a bez unaprijed postavljenih pretpostavki. Pojednostavljeno rečeno, metabolomikom se ne traži potvrđivanje neke unaprijed postavljene hipoteze, nego pretpostavka zašto se neki proces događa. Ovim projektom opremljena istraživačka jedinica bit će vezana uz svjetski poznati laboratorij za oksidacijski stres, LabOS, Instituta Ruđer Bošković u kojem će biti stalno zaposleno šest stručnjaka, a moći će se koristiti i za komercijalna znanstvena istraživanja, pružanjem usluga u industriji i drugim korisnicima iz područja metabolomike, biomedicine i analitičke kemije. Pogotovo se napredak uz pomoć te nove metode očekuje na istraživanju povezanosti PTSP-a, stresa i raka dojke i prostate. Ta metabolomska jedinica otvorit će i nove mogućnosti za bolnice, vojsku, industriju orijentiranu na istraživanje i razvoj.

– Riječ je o jedinstvenom znanstvenom projektu u Hrvatskoj, i jednom od najznačajnijih, za koji se nadamo da će postati mjerilo i za druge projekte vezane za istraživanje i razvoj. Njime možemo povećati svoju konkurentnost – rekao je dr. sc. Neven Žarković, voditelj Laboratorija za oksidacijski stres na Institutu Ruđer Bošković.

Idući mjesec na obuku

Već sljedećeg mjeseca, pet će se mladih hrvatskih znanstvenika i jedan tehničar s Ruđera obučavati u Centru za metabolomiku Sveučilišta San Pablo CEU.

– Imamo desetogodišnje iskustvo u prenošenju znanja i tehnologije u različitim zemljama u suradnji s Airbusom. Sada zahvaljujemo Patriji na prilici da slično napravimo i u Hrvatskoj, a sigurna sam da ćemo napraviti uspješan rezultat od kojega će svi imati koristi – rekla je Coral Barbas, direktorica Centra za metabolomiku i bioanalizu sveučilišta koje pohađa desetak tisuća studenata.

>> Šestmetarski Profesor Baltazar 'spustio' se u grad s IRB-a

Komentara 1

LU
lukivoda
13:08 14.01.2017.

kakav je to okrnjeni skup u kojem nije prisutan najveći živući stručnjak za Patriju Stevo zvan Stipe Mesić?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije