Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sivi utorak

Panična rasprodaja na ZG burzi. Dionica HT dogurala – na 237 kuna

ivica mudrinić
Žarko Bašić/Pixsell
09.08.2011.
u 23:17

Mali dioničari, pak, podlegli su panici te očito prodavali dionice koje su vrijedile manje nego prilikom kupnje na IPO-u

Potop i poniranje vrijednosti dionica tvrtki drugi dan zaredom zabilježen je na Zagrebačkoj burzi. Panična rasprodaja dionica zatrpala je brokerske kuće, zahtjevi za prodaju neprestano su stizali tijekom prijepodneva. Crobex je u jednom trenu bilježio dramatični pad od 4,5 posto, kao i pojedine dionice tvrtki. Do kraja dana, ipak, Crobex se oporavio te zaustavio u crvenom 1,39 posto.

Ipak, teško je govoriti o uzlaznom trendu i ‘kraju’ panike, posebice ako se pribroji pad od 4,5 posto u ponedjeljak. Tada doista možemo govoriti o iracionalnom ponašanju investitora na domaćoj burzi i velikim gubicima vrijednosti tvrtki. Mirovinci su spasili dionicu HT-a od potpunog kolapsa tako da je dan čak završila u plusu. Mirovinci su prepoznali priliku za kupnju dok su mali ulagači panično prodavali HT. Da nije bilo mirovinaca, svaki bi mali dioničar po paketu bio siromašniji za više od 1700 kuna u samo dva dana.

Gotova rasprodaja

Promet HT-a iznosio je 30 milijuna kuna. Najniža, pak, cijena od 224 kune uspjela je dogurati do 237 kuna. Uzevši u obzir 7-postotni pad u ponedjeljak, HT je uvelike izgubio.

Dinko Novoselac, predsjednik uprave AZ fonda, kazao nam je da oni čine sve što je usmjereno k održanju stabilnog stanja na burzi.

– Naravno da pratimo događaje i kretanje cijena dionica te s obzirom na cijenu kupujemo. Tako smo cijenu HT-a ocijenili dobrom te kupovali – kazao je Novoselec.

Mali dioničari, pak, podlegli su panici te očito prodavali dionice koje su vrijedile manje nego prilikom kupnje na IPO-u. Ipak, sveukupno, uz pad vrijednosti, mali dioničari još su u plusu malo manje od 7000 kuna.

– Dva su glavna razloga pada. Jedan je prodaja domaćih ulagača koja je većinom psihološki motivirana, a manjim dijelom prisilna zbog ‘pucanja’ maržnih kredita, što se oboje manifestira iracionalnim načinom prodavanja, primjerice, agresivnim preskakanjem bid-ask raspona cijene. Drugi je taktičko povlačenje nekih stranih fondova, čiji se upravitelji vjerojatno ponašaju po načelu najmanjeg prigovora: naime, danas-sutra ih nitko neće moći optužiti da su loše radili ako su se povukli iz svih  rizičnijih vrsta imovine, bez obzira na cijenu – tumači Nenad Bakić, jedan od najuglednijih domaćih investitora, te dodaje: – Ovo je jedan od slučajeva kad iracionalno ponašanje postaje samoosnažujuće i dobiva moment. Ali ta spirala će se prije ili kasnije prekinuti na globalnoj razini, a u uvjeren sam da je rasprodaja u Hrvatskoj već gotova. Naime, koncentracija dionica u rukama dugoročnih investitora velika je i nema puno slobodnih dionica u slabim rukama. Jedino racionalno za dugoročne investitore sada je kupovati dionice.

Savjet kupiti

– Pokaže li se da su među hrvatskim institucionalnim ulagačima neki iskoristili zadnja dva dana za veliki šoping, a drugi nisu, smatram da bi to bio dokaz razlike u kvaliteti. Jer ako bi hrvatske dionice vrijedile još manje od postojećih cijena, to bi bio definitivan dokaz da su i Hrvatska i svijet u takvim problemima da novac nije siguran ni u bankama ni u zlatu. Alternativno, ako se svijet neće raspasti, racionalno je za sve dugotrajne investitore imati velik dio imovine u dionicama jer one omogućuju valjanu zaštitu od inflacije uz mogućnost sudjelovanja u rastu – drži Bakić.

>>Njemački DAX izgubio 160 milijardi eura u 10 dana, Amerika u plusu

Komentara 12

CR
Crollywood
19:42 10.08.2011.

Pa nije baš da cijene dionica ne bi mogle još i više pasti.Čitav niz dionica je danas još uvijek osjetno skuplji nego što su to bile u travnju 2009.Belje,Podravka,HT,Đuro Đaković,da nabrojim samo neke. Tko može reći da smo u ovom polukrahu došli do samog dna?Da dionice ne mogu pasti još i više?

PB
predrag borna
07:24 10.08.2011.

Vjerovatno se pravi igrači sada smješkaju jer sada se KUPUJE....i to jeftino.Ljudi stalno zaboravljaju da se na burzi prodaju procjene i očekivanja a ne realne vrijednosti.Cijena se može rušiti i ciljano da bi neka interesna grupacija iz toga profitirala.

HO
horacio
06:35 10.08.2011.

Pa veliku većinu građana Hrvatske, koji imaju basnoslovna bogatstva u dionicama, je ovaj pad na burzi strašno pogodio :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije