Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magazin Forbes

Ovo su najpogodnije države za poslovanje! Gdje je Hrvatska?

gradilište
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
18.12.2013.
u 11:12

Među 145 država najgore smo prošli po pitanju zaštite investitora gdje se nalazimo na 123. mjestu i po inovacijama gdje smo na 76. mjestu. Najbolje, deveto mjesto, zauzeli smo po kriteriju "slobode trgovanja", a 20. po "monetarnoj slobodi".

Hrvatska je zauzela 45. mjesto na listi država najpogodnijih za poslovanje koju je sastavio magazin Forbes.

U opisu ekonomske situacije u Hrvatskoj Forbes je napisao da je naša ekonomija usporila od 2008. godine i kako se još nismo oporavili. Kao najveće probleme ističu veliku nezaposlenost, nejednakost u razvoju regija i lošu investicijsku klimu. Pišu da je makroekonomska stabilnost uglavnom postignuta, no da strukturalne reforme izostaju.

Gori smo od Slovenije, Makedonije i Crne Gore

Napominju da je 2012. godine Hrvatska ponovno ušla u recesiju te kako je Vlada od tada smanjila potrošnju, postrožila naplatu poreza i povećala PDV. Kao opasnosti u srednjem roku Forbes navodi hrvatski visoki strani dug, "nategnuti" proračun i preveliko oslanjanje na turizam.

Forbes je svoju listu sastavio na temelju 11 kriterija. Među 145 država najgore smo prošli po pitanju zaštite investitora gdje se nalazimo na 123. mjestu i po inovacijama gdje smo na 76. mjestu. Najbolje, deveto mjesto, zauzeli smo po kriteriju "slobode trgovanja", a 20. po "monetarnoj slobodi".

Kao najpogodniju državu za poslovanje Forbes je proglasio Irsku, a slijede Novi Zeland i Hong Kong. U prvih deset još su i Danska, Švedska, Finska, Singapur, Kanada, Norveška i Nizozemska. Od država regije Slovenija je zauzela visoko 17. mjesto, Makedonija 36., Crna Gora 44., Albanija 81., BiH 82., Srbija 86.

>>Oaza za nezaposlene ili nagrada za najbolje Hrvate?

>>Vujčić: Konja smo doveli do vode, ali je ne želi piti!

Komentara 3

ST
stefj
11:36 18.12.2013.

Ukratko - najgori u EU i najskuplji u regiji.

Avatar plavusha_1984
plavusha_1984
13:40 18.12.2013.

Zaboravili su samo napisati kako je se s našim državnim aparatom lako dogovoriti, platiš im i možeš raditi kako god hoćeš sve dok oni imaju koristi od toga.

LE
LeonardS
12:19 18.12.2013.

Ja mislim da državni aparat mora povesti raćuna o takozvanim "investitorima" posebno o Slovencima u suradnji sa Austrijancima koji kolaju po RH , te na raćun bioenergana te obnovljivih energetskih izvora,solarne energije i još u suradnji s lokalnim političarima varaju okolo naše seljake, zato treba dobro provjerit s kim će te surađivati jer imaju primamljivu priću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije