Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elizabeth Holmes

Ovo je najmlađa milijarderka na svijetu

Elizabeth Holmes
Foto: Screenshot Youtube
1/2
15.08.2014.
u 20:16

Njezina tvrtka za krvne testove danas je vrijedna više od 9 milijardi dolara

Elizabeth Holmes osnovala je tvrtku za brze krvne testove na jesen 2003. godine, kada je imala samo 19 godina. Ta tvrtka, Theranos, danas je vrijedna više od 9 milijardi dolara i ima 500 zaposlenika, a danas 30-godišnja Holmes najmlađa je milijarderka koja je sama stvorila bogatstvo.

Holmes su neki već prozvali novim Markom Zuckerbergom, a pritom je zanimljiva je podudarnost da je Theranosu sjedište u starim Facebookovim uredima u Palo Altu.

U pozadini uspjeha Elizabeth Holmes, koja je napustila Stanford i nikad nije diplomirala, njezin je idealizam i želja da promijeni svijet nabolje. Svrha njezinog revolucionarnog sustava testiranja krvi je dijagnosticirati zdravstvene probleme rano, prije no što se pretvore u po život opasne bolesti.

 

- Ne želim cijeli život raditi postupne promjene u nekoj tehnologiji. Želim stvoriti potpuno novu tehnologiju, i to onu čiji je cilj pomoći čovječanstvu na svim razinama bez obzira na zemljopisni položaj, podrijetlo, dob ili spol - ispričala je svom profesoru na Stanfordu Channingu Robertsonu kada mu je 2003. predložila da pokrenu tvrtku.

Holmes je još uvijek slabo poznata izvan Silicijske doline, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

- Ovdje se radi o dobročinstvu i promjeni zdravstvenog sustava kroz ono što vjerujem da ova zemlja radi dobro, a to su inovativnost i kreativnost te sposobnost stvaranja tehnologije koja može riješiti političke probleme - rekla je Holmes za Fortune u lipnju.

Holmes, koja se jako boji igala, između ostalog želi smanjiti bol, ali i troškove pri uzimanju krvi. Za razliku od tradicionalnih testova krvi, gdje su potrebne epruvete krvi, Theranosov sustav traži samo nekoliko kapi.

- Theranos je tvrtka posvećena uvjerenju da je pristup zdravstvenim informacijama u trenutku kada je to najvažnije osnovno ljudsko pravo. Radimo na tome da omogućimo svakome, bez obzira na to koliko imaju novca, gdje žive ili kakvo imaju osiguranje, da ima pristup informacijama koje mogu pomoći da im se promijene životi - kaže Holmes.

>> Bio sam siromašan gastarbajterski sin, a danas imam dvadeset aviona

>> Drugi najbogatiji čovjek svijeta: Trebali bismo raditi tri dana tjedno

Komentara 1

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
14:50 16.08.2014.

E da mi jedna ovakva u kući, di bi mi kraj bio, svaki dan bi janjetinu jeo, odojak tu i tamo a jedino kolače neču to mi je nekako seljački......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije