Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorili stručnjaci Barclaysa

Ovih 13 događaja moglo bi izazvati kaos na svjetskim tržištima u 2017. godini

burza
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
05.01.2017.
u 14:08

– Nove populističke i protekcionističke trgovinske politike mogle bi poremetiti globalnu ponudu i potražnju za određenim robama na tržištu – stoji u izvještaju tima.

Tim stručnjaka britanskog financijskog diva Barclaysa naveo je 13 događaja koji bi u 2017. godini mogli izazvati kaos na svjetskim tržištima, piše Business Insider.

– Nove populističke i protekcionističke trgovinske politike mogle bi poremetiti globalnu ponudu i potražnju za određenim robama na tržištu – stoji u izvještaju tima.

13 događaja koji bi mogli utjecati na svjetska tržišta:

1. Zaoštravanje retorike između Irana i SAD-a moglo bi dovesti do novih iranskih testiranja balističkih raketa. To bi utjecalo na ponudu nafte na svjetskom tržištu

2. Na ponudu nafte na svjetskom tržištu imao bi utjecaj i bankrot Venezuele zbog nemogućnosti plaćanja dugova

3. Zagađenje vode širokih razmjera izazvano incidentom s curenjem otpadnih voda utjecalo bi na ponudu plina i nafte na svjetskom tržištu.

4. Neredi u Čileu zbog općih izbora mogli bi utjecati na ponudu metala.

5. Na ponudu metala mogao bi utjecati i žešći sukob Rusije i Ukrajine, što bi dovelo do smanjenja iskapanja željezne rude.

6. Ekonomsko usporavanje u bilo kojoj velikoj potrošačkoj naciji dovelo bi do smanjenja potražnje za svim robama.

7. Eskalacija trgovinskog rata s Kinom i jače geopolitičke tenzije dovele bi do pada potražnje za svim robama na svjetskom tržištu.

8. Na smanjenu potražnju za naftom moglo bi utjecati "izbacivanje" na tržište Teslina Modela 3 ili neki veliki pomak u tehnologiji izrade baterija.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

9. Širi trgovinski rat između SAD-a i Meksika mogao bi dovesti do toga da izvoz američkog prirodnog plina u SAD bude neisplativ.

10. Veliki incident sličan katastrofi u nuklearki Fukushima, koji bi se dogodio u Kini, doveo bi do okretanja javnosti protiv nuklearne energije te bi pala ponuda plina.

11. Sjevernokorejski nuklearni test stvorio bi probleme za transport svih roba

12. Kina doprema platformu za bušenje u sporne vode Južnokineskog mora, što može dovesti do problema s transportom nafte i plina.

13. Do problema u transportu i potražnji nafte mogli bi dovesti novi teroristički napadi u Turskoj.

>>Inu se isplati samo jeftino kupiti pa skupo i brzo prodati

>>Hoće li zaduženi u 2017. biti mirni? Evo što će se događati s kamatama za kredite u kunama i eurima

Očekujete li katastrofične događaje na svjetskom tržištu u 2017. godini?

Komentara 1

TE
texas
07:51 07.01.2017.

Sigurno,možda !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije